Hoppa till huvudinnehåll

Svensk tränarprofil lägger skridskorna på hyllan: "Jag är färdig"

Förbundskapten Pär Mårts bakom den svenska spelarbänken.
Pär Mårts tackar för sig. Förbundskapten Pär Mårts bakom den svenska spelarbänken. Bild: imago/IBL/ All Over Press Pär Mårts,Sveriges herrlandslag i ishockey,ishockey,tre kronor

En av de riktigt stora svenska tränarprofilerna tackar för sig: Pär Mårts bekräftade på onsdagen för Aftonbladet att karriären är över.

Mårts karriär som tränare är både lång och meritmässigt imponerande.

Han ledde Sverige till OS-guld 1994, vann SM-guld med HV-71 2004 och vann VM-guld med Tre Kronor så sent som 2013.

Sin tid som förbundskapten för Tre Kronor sammanfattade han för Aftonbladet med följande citat.

– Det är ett häftigt jobb, väldigt utsatt och man är på toppen hela tiden. Det var häftigt att vara med på den resan, det är ändå det högsta man kan vara med om i Sverige. Man måste vara förberedd och klara av att ha många bollar i luften och så styr du inte över allt på samma sätt som en klubbtränare. Sedan kan man alltid önska att det blivit ännu fler medaljer – att ha vunnit lite mer hade inte suttit i vägen. Men det är enormt svårt att vinna och stå högst upp på pallen. Du är i händerna på väldigt många saker, säger Mårts till tidningen.

Klicka här för att kolla in Pär Mårts karriär på Eliteproscpects.com.

VM-slutspelet i Moskva 2016 blev hans sista jobb som tränare. Trots arbetserbjudanden från KHL förra säsongen blev det inget nytt jobb och nu är resan definitivt över.

– Jag har lagt skridskorna på hyllan, det är färdigt nu. Jag har ingen längtan efter att komma tillbaka, säger den idag 65-årige Pär Mårts.

– Jag har det bra och det känns som jag är färdig. Jag är nöjd med mitt liv och med vad jag har åstadkommit.