Hoppa till huvudinnehåll

Tolkis katthus i Borgå har rekordmånga kattungar som söker hem

Kattunge tittar ut ur hål i katt-tunnel
Många kattungar letar hem på Tolkis katthus. Den här filuren ska få flytta till sin nya familj inom två veckor. Kattunge tittar ut ur hål i katt-tunnel Bild: Yle/ Mira Bäck Borgå,katt,kattunge,katthuset i tolkis

Det är bråda tider på katthuset i Tolkis. Största delen av de 83 invånarna är små lurviga kattungar som skulle behöva få en egen husse eller matte.

Den som stiger in i Borgå katthus möts genast av den randiga herremannen Viiru som gärna vill ha uppmärksamhet.

- Han är nöjd nu då han får gå lös i hela huset. Han ryms inte in i något av kattrummen just nu, säger Matilda Ekholm som är ordförande för Borgånejdens djurskyddsförbund.

Det är förbundet som uppehåller Borgå katthus.

Kattrum

Katthuset har ganska nyligen renoverats. Små rum med flera glasfönster står bredvid varandra och formar lite av en labyrint. Det skulle ändå inte vara så farligt att tappa bort sig, för i nästan alla rum finns kattungar att titta på.

En kattunge hänger upp och ner i en leksak som är fäst i en liten klätterställning.
Då kattungarna inte sover är de vilda små busungar. En kattunge hänger upp och ner i en leksak som är fäst i en liten klätterställning. Bild: Yle/ Mira Bäck Borgå,kattunge,katthuset i tolkis

Vissa av de små hårbollarna ser lite misstänksamt på besökaren, andra plirar nyfiket tillbaka. De flesta sover uppe på klätterställningar eller bland mjuka filtar. Svarta, randiga och röda, med kort eller lång päls och olika lynnen väntar de alla på nya hem.

Sensommaren och hösten är den brådaste tiden för katthuset.

- Det här är den tiden då kattungarna som fötts på sommaren ute i det vilda börjar röra på sig och synas på folks gårdar. Många märker att det plötsligt finns en massa vilda katter och ringer oss, säger Ekholm.

Prinsessan på katthuset

Då katterna kommer till katthuset kollas det först om de är friska. Om de inte är det så sköts de om.

- Annars ser vi till att kattungarna växer bra. De får mat och om de är vilda så ska de socialiseras. När katterna är friska och har fått sin första vaccination får intresserade börja reservera dem. Då de är 12 veckor gamla får de åka till sina nya hem, säger Ekholm.

Kvinna ler mot kameran, håller i kattunge
Matilda Ekholm är egentligen på semester men besöker gärna katthuset ändå. Kvinna ler mot kameran, håller i kattunge Bild: Yle/ Mira Bäck Borgå,tolkis katthus

Vi går in i ett av rummen där den lurviga katten Prinsessa bor tillsammans med sina fem ungar som fötts på katthuset och en annan unge som hittats ensam.

Prinsessa hittades i Tallmo i Sibbo och är lite skygg. Hennes ungar är å andra sidan riktigt tama och klättrar gärna på besökaren. De är tio veckor gamla och har redan reserverats.

Kattunge tittar in i kameran
Den största av Prinsessas ungar heter Tankki. Han är inte riktigt lika stor som en stridsvagn, men nog fluffig så det förslår. Kattunge tittar in i kameran Bild: Yle/ Mira Bäck Borgå,katt,tolkis katthus

Städa och kela

Det finns mycket att göra med över 80 katter i huset. Katthuset har en anställd som jobbar på dagarna och på kvällarna tar två eller tre frivilliga över. Sammanlagt finns det runt 30 frivilliga som hjälper till.

Kattunge ligger på ben
Prinsessas ungar föddes på katthuset, så de är inte ett dugg blyga utan klättrar självmant upp i famnen. Att titta upp i kameran är helt tydligt inte lika intressant som att hålla koll på syskonens lekar. Kattunge ligger på ben Bild: Yle/ Mira Bäck Borgå,kattunge

Det ska städas en massa, men en stor del av jobbet går också ut på att kela med katterna för att få dem redo att bli familjemedlemmar.

- Just nu har vi väldigt många vilda kattungar och då går en stor del av arbetet åt till att sitta och försöka få kontakt med dem så att de märker att människan inte är farlig. Just nu är socialiseringsdelen lite bristande eftersom det finns så mycket annat att göra.

Adoptera

För den som vill adoptera en katt är det bara att åka till katthuset en kväll mellan klockan sex och sju.

- Vi tar inte emot reservationer via telefon eller e-post. Vi vill att man ska komma hit och se katten själv för att kolla om man passar ihop.

katthuset i tolkis, borgå hösten 2016
Om du funderar på att adoptera en katt är det bara att komma på besök. katthuset i tolkis, borgå hösten 2016 Bild: Yle/Stefan Härus katthuset i tolkis,Borgå,Tolkis

En sak som brukar sålla bort en del av dem som vill ge katten ett hem är det att katterna bara får vara innekatter.

- De får bara gå ut i sele eller i en inhägnad utegård. Vi har redan räddat dem utifrån en gång och skulle helst inte vilja göra det en gång till.

De som jobbar på katthuset hjälper gärna till med att fundera ut vilken katt som skulle passa bäst för den som vill adoptera.

Kvinna och katt tittar på varandra
Matilda Ekholm gosar med en av de många kattungarna. Kvinna och katt tittar på varandra Bild: Yle/ Mira Bäck Borgå,tolkis katthus

- Det finns ju att välja mellan här.

Kattyoga

Borgånejdens djurskyddsförening ordnar också olika evenemang på katthuset. På lördag är det kattyoga som står på tur.

- Kattyoga är som en normal yogatimme, förutom att man har en drös med katter omkring sig som vill visa hur man skall göra. Oftast då man är här får man ju inte gå in till katterna om man inte tänker adoptera en, men nu tänkte vi att man skulle få umgås med en del av dem.

Ekholm har själv en katt som hon tagit hand om och matat sedan den var riktigt liten.

- Många av de frivilliga har adopterat katter de blivit förtjusta i här. Det är en risk man får ta, säger Matilda Ekholm.