Hoppa till huvudinnehåll

USA:s komplicerade rasistiska historia flyter upp till ytan igen med Trumps utspel

Demonstranter marscherar mot Trump Tower i new York i samband med Trumps besök.
Demonstranter marscherar mot Trump Tower i new York i samband med Trumps besök. Bild: AOP Donald Trump,USA,demonstrationer (samhälleliga händelser),protester

President Donald Trump gör allt på ett annorlunda sätt än vad hans företrädare gjort. Hans senaste uttalanden väcker dock allt större oro.

USA har en komplicerad rasistisk historia och Trumps utspel - eller "kollaps" - är en påminnelse om det mörker som existerat i USA.

Presidenten är demokratiskt vald av folket - men folket förväntar sig att presidenten ska stå för moral och etik.

Presidenten ska samla folket. Men det har president Trump inte gjort, och det är kontroversiellt.― Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet

Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet, anser att Trumps senaste uttalanden är exceptionella.

- Den amerikanska presidenten ska vara en enande figur i svåra stunder, som den i Charlottesville förra veckoslutet då det uppstod starka konflikter och rasism som flöt upp till ytan, säger Blanck.

- Presidenten ska samla folket. Men det har president Trump inte gjort, och det är kontroversiellt.

Obama var en reflekterande man

- Om man jämför med den förra presidenten Barack Obama så talar vi ju om dag och natt.

Blanck konstaterar att relationen mellan svarta och vita är central i amerikansk samhällsproblematik.

- President Obama var oerhört reflekterande. Han har ju tänkt på de här frågorna hela sitt liv, och har levt med de spänningar som finns. De tal som han höll i den här frågan var alltid mycket övervägda.

- Obama försökte inte skyla över problemen, men han var samtidigt också noga med att inte dela ut skuld. Han försökte ena nationen - och det gör inte Donald Trump i det här läget - och det är allvarligt.

USA:s förre president Barack Obama i en diskussion om demokrati i Berlin 25.5.2017
Barack Obama USA:s förre president Barack Obama i en diskussion om demokrati i Berlin 25.5.2017 Bild: EPA/CLEMENS BILAN Barack Obama

Tidigare presidenter har varit mycket klara i sina uttalanden

Trumps föregångare på topposten har varit noggranna då de uttalat sig i samband med rasfrågor. Presidenterna Ronald Reagan, George Bush och George W. Bush fördömde klart idéer om "vit överhöghet".

Donald Trump har sagt att han inte har fördomar och att han inte är rasist - men han har uttryckt sig svävande både offentligt och privat då han talat om vita nationalister och andra rasistiska organisationer.

- Många anser att Trump gör rasistiska uttalanden. Och något som tyder på det är ju att han otvetydigt inte tar avstånd från "vit makt-grupperna" ("White Supremacy" = "vit överlägsenhet"), Ku Klux Klan och nynazister, säger Blanck.

Trump ifrågasatte länge Obamas härkomst

President Donald Trump har historiskt sett hela tiden slirat eller svävat på målet när det gäller rasrelationerna i USA. Och det handlar om en mycket central fråga i USA, säger Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

- Trumps kampanj mot president Obama kan man absolut läsa i det ljuset; att han mycket länge ifrågasatte Obamas härkomst och försökte påstå att Obama inte var född i USA utan i Afrika.

Om man inte är född i USA har man inte rätt att bli amerikansk president.

Trump krävde att Obama skulle offentliggöra sin födelseattest vilket Obama inte vill göra. Obama tyckte att det var fullständigt löjligt. Han var ju född i USA.

- Trump ifrågasatte Obamas legitimitet under många år. Det här var en av upprinnelserna till hans politiska kampanj. Och det här kan man verkligen läsa i rasistiska termer, säger professor Blanck.

Till slut tvingades Obama ändå visa upp sin födelseattest.

- Men sedan slog Obama tillbaka mot Trump. Det skedde på Vita husets korrespondentmiddag där man skämtar mycket med varandra.

- Trump var inbjuden och satt vid Fox News bord. Obama konstaterade att "Vi har ju Donald Trump här i dag, och jag har just offentliggjort min födelseattest. Nu ska jag offentliggöra min födelsevideo."

- Och så fick man se ett inslag från Lejonkungen. Lejonen håller upp en liten svart pojke mot ljuset. På de bilder som finns ser man hur oerhört arg Trump blev. Han sitter med ett mycket forcerat leende på läpparna.

Retoriken är rasistisk

- Det finns en lång rad indikationer på det som många kallar för rasism. Det som Donald Trump sade under sin valkampanj om bland annat latinamerikaner och mexikaner faller också inom ramen för detta.

- Trump själv förnekar allt och säger att han inte är rasist. Men många anser ju nog att man verkligen kan se det här i Trumps svårigheter att ta avstånd från Ku Klux Klan.

- Det förekommer mycket rasistisk retorik och han spelar på vissa väljargrupper som omfattas av sådana här idéer. Och det är allvarligt.

Också The New York Times konstaterar att Trump under presidentvalskampajen 2016 drog till sig anhängare som understödde "vit överhöghet".

Blanck konstaterar att Donald Trump som ung varit inblandad i rättsfall gällande svarta hyresgäster. Trump var redan då verksam i fastighetsbranschen, och ägde bland annat fastigheter i Queens utanför New York.

- Det förekom diskriminering av svarta hyresgäster där. Det blev aktuellt med rättsfall men parterna gjorde upp i godo.

Jämställde nazistgrupper med människorättsrörelser

Presidentens uttalanden efter våldsdåden i Charlottesville förra veckoslutet har väckt oro och ilska både inom och utanför USA.

Trump jämställde nazistgrupper och Ku Klux Klan med människorättsrörelser som kämpar för svartas lika värde. Han påpekade att det fanns goda människor i båda grupper.

Tidningsrubriker om Trump.
Tidningsrubriker om Trump. Bild: imago/Levine-Roberts/ All Over Press nynazism,Donald Trump,USA,tidningar,Charlottesville,Alt-right

Han var försiktig med att ta avstånd från rasister som den förra ledaren för Ku Klux Klan, David Duke.

Presidenten försvarade de människor som demonstrerade för att få behålla monument som hänför sig till slavsamhället. Här gällde det statyn över sydstatsgeneralen, konfederationens överbefälhavare Robert Edward Lee - också känd som slavägare. Trump sade att han inte vill att det avlägsnas statyer "eftersom man inte vet var det slutar".

Trump har aldrig tidigare gått så här långt i sitt försvar av den vita extremhögern, konstaterar The New York Times.

Nyckelfigurer inom extremhögern tackar Trump

Det dröjde inte länge förrän nyckelfigurer inom extremhögern reagerade positivt på Trumps uttalanden efter våldsdåden i Charlottesville.
Hoppa över Twitterpostning


David Duke - en tidigare ledare för Ku Klux Klan - skriver på Twitter:
"Tack president Trump för att du var ärlig och modig och berättade sanningen om det som hände i Charlottesville. Tack för att du fördömde vänsterterroristerna".

Ku Klux Klan

  • En högerextremistisk organisation i USA bildad 1866, ursprungligen som en klubb för veteraner från sydstatsarmén.
  • Utvecklades snabbt till en terrororganisation vars mål var att få bort rekonstruktionsregimer som nordstaterna installerat i södern efter inbördeskriget. Tanken var att återupprätta vit överhöghet.
  • Aktionerna gick ut på att sätta skräck i främst de svarta genom nattliga raider som inkluderade såväl mord (inklusive lynchningar), brott för vilka de inte fick stå till svars eftersom en sydstatsjury aldrig fällde en klanmedlem för brott mot en svart.
  • Upplöstes formellt 1869, men lokala grupper fortsatte till mitten av 1870-talet då vita sydstatsregeringar - och därmed vit överhöghet - upprättats.
  • Återuppstod 1915 men riktade sig nu inte enbart mot svarta utan också mot judar, katoliker, olika immigrantgrupper och socialister. Ku Klux Klan började då med sina beryktade korsbränningar.
  • Nådde sin höjdpunkt i början av 1920-talet då organisationen blev en maktfaktor även i många nordstater. Medlemsantalet torde som högst ha uppgått till ca 4–5 miljoner.
  • Gick starkt tillbaka från och med slutet av 1920-talet.
  • Aktiverades på nytt under 1960-talet då de svarta i södern började med omfattande politiska aktioner för sin medborgarrätt. Ku Klux Klan utförde då en rad terroraktioner, bland annat mord på medborgarrättsförkämpar.
  • Förvandlades på från och med 1970-talet till en tämligen obetydlig sekt.
  • Har under senare år tidvis splittrats upp i små grupper samtidigt som man sökt samarbete med det amerikanska nazistpartiet och andra högerextremistiska grupper.


(Källa: Nationalencyklopedin)

USA jobbar fortfarande med sin mörka rasistiska historia

USA är en nation som fortfarande försöker jobba med sin komplicerade rasistiska historia.

Trumps senaste kommentarer har setts som en påminnelse om det mörker som existerat och som nu lyfts fram i ljuset igen.

Det ser ut som om Donald Trump har avsagt sig alla anspråk på den traditionella presidentrollen; en moralisk röst för nationen och världen, konstaterar CNN.

USA:s president Donald Trump besöker New York. Demonstranter utanför Trump Tower.
USA:s president Donald Trump besöker New York. Demonstranter utanför Trump Tower. USA:s president Donald Trump besöker New York. Demonstranter utanför Trump Tower. Bild: AOP 7 EPA / PETER FOLEY Donald Trump,Trump Tower,demonstrationer (samhälleliga händelser),protester,USA

Nynazismen är en känslig fråga i USA. Många amerikaner var med och bekämpade nazismen under andra världskriget.

- Att presidenten visar sig vara vänlig mot nynazister är otänkbart för många i USA. Nazisterna var ju den stora fienden i andra världskriget, påpekar professor Dag Blanck.

Många republikaner har reagerat starkt negativt

En del republikaner fördömde genast Trumps kommentarer om Charlottesville. Presidenten anklagades för rasism och trångsynthet.

Republikanen Marco Rubio skrev på Twitter att Trump stöder grupper (nazister och Ku Klux Klan) som använder sig av samma symboler och argument som använts i samband med de värsta brotten mot mänskligheten någonsin.

- Fanatism hör inte hemma i det amerikanska samhället, säger den republikanska talmannen Paul Ryan.

Mellanårsvalet 2018 blir intressant - stödet för republikanerna kan svikta

Professor Dag Blanck konstaterar att man ända från början har frågat sig: Hur långt kan Trump gå? Man har sagt: Nu har han nått gränsen, nu har han nått gränsen.

- Nu ser vi i alla fall att flera ledande republikaner har tagit avstånd. De gjorde det redan i lördags efter Trumps första uttalande om att skulden för våldet låg på bägge sidor. Sedan tog Trump tillbaka det han sagt lite grann. Nu kom han igen - och nu visar han ju nog sitt sanna jag.

- Man såg ju hans medarbetare under presskonferensen. De stod vid sidan och tittade ner i golvet. Det här kom helt oväntat för dem skulle jag säga. Den nya stabschefen John Kelly bland annat. De stod där, chockade.

- Och Trump behandlade journalisterna på ett väldigt nedlåtande och auktoritärt sätt. Han tillrättavisade dem och körde med dem.

Trump blir mer och mer isolerad i sitt eget parti.― Professor Dag Blanck

- Frågan är alltså hur länge det kan hålla.

- Han blir mer och mer isolerad i sitt eget parti. Han har fortfarande ett stöd bland sina kärnväljare. Stödet minskar långsamt men är fortfarande ganska högt.

Professor Dag Blanck bedömer att den viktigaste faktorn här blir mellanårsvalet 2018 då hela representanthuset står inför omval, och en tredjedel av senaten. Och då kan det hända någonting.

Det kan visa sig att Trump har tappat så mycket i popularitet att det finns en risk för att republikanerna kan förlora i representanthuset.

- Om man ser sådana indikationer så tror jag att risken är stor att många av de mer etablerade medlemmarna i det republikanska partiet distanserar sig från honom.

- Han blir ett "sänke" - och inte längre en tillgång.

CNN: En surrealistisk tillställning

Det som i tisdags (15.8.) skulle bli ett rutinevenemang i Trump Tower i New York där presidenten skulle tala om infrastruktur utvecklades till någonting surrealistiskt, skriver CNN.

Trumps ton och hela hans uppträdande var häpnadsväckande. Stridslystet och obehärskat vräkte Trump ur sig vad han tyckte, och visade sin politiska själ under kanske den mest minnesvärda av alla presskonferenser han hittills har hållit, noterar CNN.

Trump försvarade kraftfullt sina tidigare kommentarer om Ku Klux Klan, nynazisterna och alt-right-rörelsens demonstrationer i Charlottesville.

Donald Trump under presskonferens 15.8.2017.
Donald Trump under presskonferensen i Trump Tower 15.8.2017. Donald Trump under presskonferens 15.8.2017. Bild: AFP / Lehtikuva USA,Donald Trump

Kan Vita huset rädda något längre?

Kan Trump eller hans stab rädda någonting längre? Går det att slipa bort grovheter eller ändra på formuleringar?

CNN konstaterar att man inte kunde tvivla på att det var "den äkta Trump" som agerade under den uppmärksammade presskonferensen. Här hade ingenting putsats av Vita huset och det var inte frågan om någon korrigerad version av ett misslyckat uttalande.

Enligt CNN har en källa i Vita huset bekräftat att Trumps utspel inte ingick i någon plan: Det här var ”bara han själv”.

En politiskt självdestruktiv president

Klart är att president Trump är extremt känslig då han känner sig personligen förolämpad, och att det då kan leda till ett politiskt självdestruktivt beteende.

Han tappar kontrollen, han är fångad av sina instinkter och infall, och han försvarar sig mot alla som försöker styra honom, kommenterar CNN.

En person i Trumps nära omgivning beskrev Trump som ”distraherad” och ”irritabel” i kommunikationen med sina toppmedhjälpare strax före presskonferensen. Presidenten var upprörd, och detta kulminerade under presskonferensen.

Trump hade också känt sig pressad av sin personal att göra det utslätande och korrigerande uttalande han gjorde på måndagen

CNN:s analytiker David Axelrod jämför Trump med en skenande långtradare: "Där finns inga bromsar, det finns ingen back." Han förvånar sig också över att presidentens medhjälpare tillät honom att ställa sig framför journalister i ett sådant tillstånd.

Chefsstrategen Bannon - en stark högerextrem påverkare

En av de viktigaste personerna som Donald Trump omger sig med i Vita huset är topprådgivaren och chefsstrategen Steve Bannon

Han har ett förflutet i den nationalistiska yttersta högern, alt-right, och var tidigare chef för sajten Breitbart, en stark plattform för högerextrema åsikter.

Bannon anses ha spelat en stor roll i att den vita extremhögern och nynazister får sin röst allt mer hörd. Flera av Breitbarts anställda har fått toppjobb i Vita huset.

Vita husets nya stabschef John Kelly uppges överväga hur man kunde avskeda Bannon utan att orsaka alltför stor skada för Vita huset. Också Trump lär ha övervägt att avskeda Bannon, och konstaterade nyligen att "vi får se vad som händer med Bannon."

Vita husets chefsstrateg Steve Bannon anses ha stort inflytande på Donald Trumps främlingsfientliga linje
Steve Bannon Vita husets chefsstrateg Steve Bannon anses ha stort inflytande på Donald Trumps främlingsfientliga linje Bild: EPA/JIM LO SCALZO Stephen Bannon,Donald Trump,USA,Vita huset

Är Trumps temperament lämpligt för en president?

Händelserna har igen aktualiserat frågan om huruvida Trumps temperament lämpar sig för en person som är USA:s president.

Under en tid med tilltagande spänningar på olika håll i världen kan den här sortens beteende förstärka den oro som många har börjat känna.

Är presidenten kapabel att kontrollera sina känslor i krislägen? Han är dock landets högsta befälhavare.

(The New York Times, CNN, Yle)

Demonstration mot Trump i London.
Demonstration mot Trump i London. Demonstration mot Trump i London. Bild: Wiktor Szymanowicz / Barcroft Media/ All Over Press antifascism,demonstration,Donald Trump,nazism,rasism,våld,USA,Antirasism,London,nationalism

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes