Hoppa till huvudinnehåll

Bokkalaset säger nej till Katerina Janouch

Porträttbild av författaren Katerina Janouch.
Katerina Janouch har väckt debatt. Porträttbild av författaren Katerina Janouch. Bild: Patrik C Österberg / IBL Katerina Janouch

Den omdebatterade svenska författaren Katerina Janouch deltar inte i Bokkalaset i Ekenäs. Styrgruppen för Bokkalaset har beslutat dra tillbaka sin inbjudan.

Styrgruppen för Bokkalaset vill att fokus ska hållas vid litterära samtal. Motiveringen till att tacka nej till Janouch är att fokus för tillfället ligger utanför de teman som Bokkalaset vill presentera för sin publik.

Bokkalasets arrangörer skriver i ett pressmeddelande att de är imponerade över att Bokkalasets program har väckt så stort engagemang.

- Frågan om att författare fungerar som åsiktsbildare är viktig men komplex, vilket diskussioner också i sociala medier har visat. Vi hoppas att diskussionen fortgår i lämpligt forum.

Skulle föreläsa i skolor

Bokkalaset ordnas i Ekenäs 9-13 november. Janouch var inbjuden för att föreläsa i skolor. Dessutom skulle hon delta i en publik tillställning i Ekenäs bibliotek på fredag den 10 november.

Janouch har den senaste tiden skapat debatt på grund av kritiska uttalanden om invandringspolitiken i Sverige och en polisanmälan som följd av en tweet som har upplevts som sexistisk.

Artikeln har uppdaterats den 18.8.2017 klockan 20.39. Meningen "Janouch har den senaste tiden skapat debatt på grund av främlingsfientliga uttalanden och en polisanmälan efter en sexistisk tweet." har ändrats till "Janouch har den senaste tiden skapat debatt på grund av kritiska uttalanden om invandringspolitiken i Sverige och en polisanmälan som följd av en tweet som har upplevts som sexistisk."

Läs också