Hoppa till huvudinnehåll

Djupsund: Regeringens sammansättning är pinsam

Statsminister Juha Sipilä (C), finansminister Petteri Orpo (Saml) och Euroapaminister Sampo Terho (NA) vid riksdagens plenum den 19 juni 2017.
En tredjedel av regeringen representerar Blå framtid. Statsminister Juha Sipilä (C), finansminister Petteri Orpo (Saml) och Euroapaminister Sampo Terho (NA) vid riksdagens plenum den 19 juni 2017. Bild: All Over Press Juha Sipilä,Petteri Orpo,Regeringen Sipilä,Centern i Finland,Samlingspartiet,Sampo Terho,riksdagen,Plenum,Nytt alternativ,Blå framtid

Torsdagens partimätning gav ett minimalt stöd för den sannfinländska utbrytargruppen Nytt alternativ - 1,6 procent. Det är direkt pinsamt att en tredjedel av regeringen består av ministrar från den här gruppen, säger professorn i statsvetenskap vid ÅA, Göran Djupsund.

- Ordet som kommer spontant för mig och ryggmärgen är pinsamt.

Det är pinsamt för demokratin och pinsamt för vårt politiska system att vi har en grupp som har fem ministrar, alltså en tredjedel av hela ministären, och ett väljarstöd på under två procent, säger Djupsund.

Gruppen Nytt alternativ har för avsikt att grunda ett parti med namnet Blå framtid.

Regeringen rädd att träda åt sidan

Professor Göran Djupsund
Göran Djupsund Professor Göran Djupsund Bild: Yle professor djupsund

- Siffran kring två procent kan vara lite i underkant eftersom det finns folk som av gammal vana säger sig rösta på Sannfinländarna och inte tänker på att partiet har splittrats.

Men oberoende av detta är stödet synnerligen lågt och litet, säger Djupsund.

Det signalerar bara en sak, säger han. Regeringen vill inte träda åt sidan.

- Regeringen är rädd att träda åt sidan och tappa de projekt som man jobbat för, det vill säga landskapsreformen och social- och hälsovårdsreformen.

Man betalar ett högt politiskt pris för att få reformerna i hamn, säger professor Djupsund.

Läs mera:

Partimätning: De gröna är näst största parti, motigt för Centern och SDP

De gröna har gått om Centern som landets näst största parti. 17,6 procent av finländarna uppger att de skulle rösta på De gröna om riksdagsvalet ordnades nu.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes