Hoppa till huvudinnehåll

Förslag: Bygg Sjundeås nya bollplan invid idrottsplanen

Sjundeå cup besöktes av cirka 7000 personer i helgen.
Sjundeå cup arrangeras varje år i slutet av maj. Sjundeå cup besöktes av cirka 7000 personer i helgen. Bild: YLE/Malin Valtonen sjundeå cup

Sjundeå ska få en ny bollplan i centrum. Den ska ersätta gräsplanen som delvis får ge vika för det nya skolområdet med barackbyggnader. På området byggs nu också bostadshus.

Initiativet till den nya bollplanen kom från arrangören för Sjundeå cup, Sjundeå IF, som blir av med en del av cupområdet i och med att kommunen bygger baracker för eleverna i Aleksis Kiven koulu och Päivärinteen koulu. På området norr om idrottsplanen byggs också för tillfället bostadshus. Det har tidigare år under cupveckoslutet funnits spelplaner på området och en del av området har använts som parkering.

Bild av baracker för skolelever i Aleksis KIven koulu i Sjundeå.
Gräsplanen vid idrottsplanen krymper då barackerna blir fler. Bild av baracker för skolelever i Aleksis KIven koulu i Sjundeå. Bild: Yle/ Veronica Montén Sjundeå,moduler,Västnyland,aleksis kiven koulu moduler

Under Sjundeå cup spelas runt 800 matcher på omkring 30 handbollsplaner på och i närheten av idrottsplanen.

Ett nytt alternativ

Ursprungligen var tanken att bygga bollplanen på Kirsti Horns parkområde vid idrottsplanen. Det dök ändå upp ett annat alternativ: att bygga bollplanen ett stycke bort på ett åkerområde norr om Flemingsvägen.

Förslaget inför tekniska nämndens möte den 22 augusti är ändå att kommunen satsar på det ursprungliga alternativet intill idrottsplanen. Enligt beredningen är det ett mera långsiktigt alternativ eftersom åkern norr om Flemingsvägen i detaljplanen är ett område för bostadshus.

I ett utlåtande påpekar Sjundeå IF också att det med tanke på teknik som används under Sjundeå cup är en utmaning att ha spelplaner som ligger långt ifrån varandra.

Skogsdunge som ska bli gräsplan i Sjundeå centrum.
Kirsti Horns parkområde ska utvidgas. Skogsdunge som ska bli gräsplan i Sjundeå centrum. Bild: Veronica Montén Sjundeå,Västnyland,handboll,Skogsdunge,sjundeå cup

Sjundeå har reserverat 20 000 euro för att utvidga och röja Kirsti Horns park och på samma gång bygga bollplanen. Sjundeå IF har erbjudit sig att hjälpa till med att bygga bollplanen.

Rubriken ändrad 18.8 klockan 11.50. Det är en ny bollhall inte bollplan som ska byggas i Sjundeå.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland