Hoppa till huvudinnehåll

Nordamerikansk kolumnist: Oilerstalangernas jättekontrakt visar vägen för Laine och Aho

Patrik Laine och Sebastian Aho.
Miljonavtal på kommande för Patrik Laine och Sebastian Aho, uppskattar sajten The Score. Patrik Laine och Sebastian Aho. Bild: KHL-Marketing/All Over Press Patrik Laine,Sebastian Aho

Edmonton Oilers såg till att både Connor McDavid och Leon Draisaitl stannar i klubben de kommande åtta åren med sammanlagt 168 miljoner dollar. Kontraktupplägget kan enligt sajten The Score visa vägen också för de blåvita talangerna.

Edmonton valde att följa samma väg som bland andra Pittsburgh Penguins och Chicago Blackhawks i sommar, då man kritade lukrativa kontrakt med sina två största stjärnor. Det är lätt att dra paralleller mellan McDavids och Draisaitls kontrakt och till exempel Sidney Crosbys, Jevgenji Malkins samt Jonathan Toews och Patrick Kanes dito.

Sajten The Scores kolumnist Filip Livingstone noterar som många andra att kontrakten är en win-win för Edmonton och spelarna och lyfter fram fyra klubbar som kan tvingas punga ut liknande summor för sina unga radarpar i framtiden. Bland dem: Winnipeg Jets och Carolina Hurricanes.

I Winnipeg är det Patrik Laine och Nikolaj Ehlers som kommer att spela en stor roll i framtiden, skriver Livingstone. Både Ehlers och Laine spelar fortfarande under så kallade entry level-kontrakt – och förtjänar en massiv löneförhöjning då kontrakten tar slut.

– Kombinerat med Mark Scheifele är den här trion ett offensivt vapen som väldigt få NHL-lag kan tävla med, skriver Livingstone.

"Kriminellt underskattad"

I Carolina är det duon Sebastian Aho och Jeff Skinner som kan vänta sig större kontrakt i framtiden. Sebastian Aho spelar också under ett rookiekontrakt, men Skinner har redan fått sitt första ”riktiga” NHL-arvode på cirka 5,7 miljoner dollar per år. Ifall duon presterar på topp också kommande år kan lönen ändå stiga ordentligt, skriver Livingstone.

– Truppen är nästan kriminellt underskattad och den här duon kommer att visa vägen då Hurricanes förväntas ta steget in till slutspelen igen, konstaterar han.

Enligt kolumnisten är de två övriga klubbarna som kan förvänta sig dyrare spelare i framtiden Toronto Maple Leafs och Jarmo Kekäläinens Columbus Blue Jackets. För Torontos del är det föga överraskande duon Auston Matthews – VM-hjälten William Nylander som kommer att agera stomme för lagbygget de kommande åren.

För Kekäläinens del gäller det i sin tur att sätta pengarna på Zach Werenski och Alexander Wennberg.

– Werenski skulle ha vunnit titeln för årets rookie om inte Matthews och Laine spelat så otroligt som de gjorde. Men det är Kekäläinen nog medveten om, skriver Livingstone.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport