Hoppa till huvudinnehåll

Ögonvittne: Kompisen ringde när jag stod vid Salutorget - "Ta dig därifrån så snabbt du kan"

Ambulanser i Åbo.
Ambulanser på Salutorget i Åbo. Ambulanser i Åbo. Bild: Yle / Petra Ristola Åbo,brott (juridik)

20-åriga Lynn Tallroth steg rakt ut på torget då hennes kompis ringde och varnade henne. Hon sökte sedan skydd i studentbyn med sin pojkvän.

Lynn Tallroth hade tillbringat flera timmar i köpcentret i Hansakvarteret i Åbo när hon vid 16.20 på fredagen steg rakt ut i kaoset på Salutorget.

- När vi kom ut hörde vi en massa ljud och såg poliser och ambulanser. Vi funderade vad som hade hänt, om det var bråk eller någonting i den stilen och om vi borde gå närmare och kolla.

Tallroth och hennes partner hade ändå bråttom till bilen vars parkeringstid skulle löpa ut 16.30 och bestämde sig för att ta sig mot bilen.

- Bara några sekunder efter det ringer min kompis och frågar: "Var är du? Ta dig därifrån så snabbt du kan, det har skett en attack i Åbo och en människa har blivit knivhuggen".

- Jag får nästan panik när jag ser att det händer på torget, ungefär 50 meter ifrån mig.

Sökte skydd i studentbyn

Tallroth berättar vad som hänt för sin pojkvän som blir chockad. Det tar ändå en stund innan de båda inser vad som verkligen händer och att de måste ta sig bort från torget.

- Vi börjar springa därifrån mot domkyrkan. En del människor går i samma riktning men andra gör ingenting eftersom de inte vet vad som har hänt.

Tallroth berättar att hon såg på klockan då hon började springa, den var då 16.24.

- Vi tog oss till bilen och körde till studentbyn där vi nu befinner oss inomhus, säger hon.

Tallroth beskriver stämningen i studentbyn som väldigt lugn.

- Det syns inga människor här och det är väldigt tyst.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes