Hoppa till huvudinnehåll

På Borgå Pride får man vara sig själv

Alex Westerlund och Jonna Ahti.
Alex Westerlund och Jonna Ahti ser fram emot pridefestivalen på lördag. Alex Westerlund och Jonna Ahti. Bild: Yle/Sofia Strömgård pridefestival

På lördag ordnas en pridefestival i Borgå för första gången. Evenemanget har fått mycket positiv feedback. Arrangör Elin Blomqvist-Valtonen säger att det verkar som om Borgåborna verkligen väntat på en egen pridefestival.

Alex Westerlund och Jonna Ahti ska delta i lördagens pridefestival. De hoppas på mycket människor och feststämning.

Jonna Ahti ser det som viktigt att arbeta för minoriteters rättigheter, och därför vill hon vara med på evenemanget.

– För mig är det närmast frågan om mänskliga rättigheter. Eftersom jag hör till majoriteten som en vanlig heterokvinna och mamma till två barn så är det min plikt att stå upp för minoriteters rättigheter.

Färggranna ballonger och flaggor under Stockholm Pride 2017.
Alex Westerlund deltog i Stockholm Pride den här sommaren. Färggranna ballonger och flaggor under Stockholm Pride 2017. Bild: Stella Pictures/All Over Press Stockholm Pride

Alex Westerlund berättar att det är viktigt att han får vara sig själv.

– Jag tycker att det är roligt när alla är positiva och glada, och jag får vara mig själv. Jag får säkert många nya kompisar i morgon.

I den skola han går i förekommer negativa attityder gentemot sexuella minoriteter, vilket Westerlund tycker att är otrevligt.

Han lyfter fram ungdomslokalen Zentras regnbågskafé som en positiv sak. Dit brukar han gå för att träffa trevliga människor.

Sexuella minoriteter syns inte i Borgå

Jonna Ahti säger att hennes bekantskapskrets förhåller sig positiv till sexuella minoriteter, helt enkelt för att hon rör sej i kretsar där det är naturligt.

– I allmänhet tycker jag att det är ganska osynligt det här med sexuella minoriteter. Jag vet att Zentra har börjat ordna regnbågskvällar för ungdomar. Men annars finns det ju ingenting, så vitt jag vet.

Regnbågsflagga
En och annan prideflagga kan man säkert få syn på i Borgå på lördag. Regnbågsflagga Bild: Nora Engström / Yle regnbågsflaggan,regnbågsfamiljer,sexuella minoriteter,åbo pride

Alex Westerlund deltog i pridefestivalen i Stockholm tidigare i sommar, och han säger att upplevelsen var väldigt fin.

– Det var jättemånga positiva människor och bra stämning. Alla log mot en på gatan.

Jonna Ahti värdesätter att alla ska få vara sej själva och därför vill hon vara med på pridefestivalen.

– Alla har rätt att existera och bli sedda så som vi är oberoende av utseende eller sexualitet.

Slagkraftiga damer

Att Borgå skulle få en egen pridefestival var inte självklart, eftersom arrangemangen egentligen kom i gång först i juli.

Bakom initiativet står företagsamma Borgådamer. Fullmäktigeledamöterna Elin Blomqvist-Valtonen och Anette Karlsson är två av dem.

Kvinnoparlamentet har möte.
Kvinnoparlamentet planerade pridefestivalen tidigare i sommar. Kvinnoparlamentet har möte. Bild: Yle/ Mira Bäck Elin Blomqvist,Anette Karlsson,Kvinnoparlamentet

Planeringen gick snabbt, även om det blev aningen stressigt att kontakta alla som kunde tänkas vara intresserade av att delta, säger Blomqvist-Valtonen.

Men fler och fler aktörer har meddelat att de deltar och hjälper till.

– Vi har fått jättepositiv feedback. Bra Borgå, bra att det äntligen händer! Det verkar som att invånarna i Borgå har väntat på det här.

Ingen budget

Kvinnorna i det nystartade kvinnoparlamentet har skött arrangemangen och budgeten landar på endast 30 euro för polislovet som arrangörerna betalar ur egen ficka.

Många har varit intresserade av att hjälpa till.

– Det var förvånansvärt lätt men det här är en sak som ligger många nära hjärtat.

Programmet pågår under hela lördagen. Till själva paraden får man ta med sin egen rekvisita, förslagsvis prideflaggor, men alla får delta exakt hur de själva vill.

– Vi kommer att börja hela pridelördagen klockan 11 på Grand med mingel och samvaro. Paraden startar från torget klockan 12 och går via åstranden och Gamla stan till stadsparken, säger Anette Karlsson.

Anette Karlsson och Elin Blomqvist-Valtonen.
Anette Karlsson och Elin Blomqvist-Valtonen hoppas på många deltagare. Anette Karlsson och Elin Blomqvist-Valtonen. Bild: Yle/Sofia Strömgård pridefestival

I parken framför stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula stadens hälsning och festtalet hålls av Ylejournalisten Heidi Finnilä. Det blir musik med Lee Angel och stand-up komik.

Hela showen leds av Madame de la Menopaux gestaltad av Kim Gustafsson.

På eftermiddagen fortsätter Pridefesten på Bar Kiva och efterfesten börjar klockan 23 på La Fiesta.

Pridefestivalen behövs

Under pridefesten i stadsparken samlar Elin Blomqvist-Valtonen och Anette Karlsson också in underskrifter till sitt invånarinitiativ, Ett diskrimineringsfritt Borgå jämlikt för alla.

– Vi kommer att föra det till beslutsfattarna och vi vill att Borgå ska bli en jämlik plats där alla får vara som de är, säger Blomqvist.

Man kan också underteckna initiativet på nätet.

Anette Karlsson tycker att det är viktigt att ta upp frågor om alla människors lika värde och mänskliga rättigheter.

– Samhället är ännu inte så perfekt och därför behöver vi pridetillställningar.

Blomqvist-Valtonen hoppas att många Borgåbor vill stå upp för jämlikhet.

– Jag tycker att alla som känner att de är för jämlikhet och för att alla ska få synas och ha så att säga ett säkert rum. De borde definitivt visa sitt stöd och komma hit.