Hoppa till huvudinnehåll

Skakade Åbobor: "Jag trodde aldrig att det skulle hända här"

Bukett med rosor på Salutorget i Åbo
Blommor vid torghörnet där en person knivhöggs till döds Bukett med rosor på Salutorget i Åbo Bild: Yle/ Lotta Sundström knivdåd i åbo

Det duggregnar i Åbo på fredagskvällen då skymningen faller och i centrum är det klart tystare än en vanlig fredag. Vid torghörnet har ungdomar samlats kring en bukett med röda rosor.

En av ungdomarna befann sig i närheten av Salutorget då tragedin utspelade sig. Han berättar för sina vänner att han hörde skottlossning och att det kändes som om det tog en evighet före ambulansen kom. "Jag vill gå härifrån", konstaterar en av vännerna.

Flera personer knivhöggs på Salutorget i Åbo på fredagseftermiddagen. Den misstänkte mannen greps av polisen, som var tvungen att skjuta mannen i ena benet.

Enligt polisen är antalet offer åtta, varav två har avlidit och sex är skadade.

Så gott som alla som passerar hörnet av Universitetsgatan och Auragatan stannar upp en stund före de går vidare. Senare läggs flera ljus och blommor ner vid platsen.

Polis på Salutorget i Åbo.
Polis på Salutorget i Åbo. Bild: Yle/Lotta Sundström knivhuggning i åbo

En motorcykelpolis står i regnet vid Köpmansgatan och en polispiket kommer och går. I kvarteren runt torget rör sig poliser till fots med stora ryggsäckar.

Tre unga pojkar frågar motorcykelpolisen hur de kan vara till hjälp. De är ögonvittnen och vill berätta vad de sett.

- Så gott som alla är på jobb, vi patrullerar hela natten i natt, säger polisen.

Blod på gatan

Från Salutorget tog sig gärningsmannen till Trätorget som ligger en bit bort, mot Åbo busstation. På en trottoar vid Trätorget ser förbipasserande med förfäran på blodet som fortfarande ligger kvar.

En man som kallar sig Pauli stannar för att prata. Här också? frågar han vemodigt.

Gatuhörnet vid Trätorget i Åbo där en person blev knivhuggen.
Vid korsningen mellan Brahegatan och Mariegatan fanns det ännu på kvällen blod på trottoaren. Gatuhörnet vid Trätorget i Åbo där en person blev knivhuggen. Bild: Yle/Lotta Sundström knivhuggning i åbo

Pauli berättar att han var på plats då knivhuggningarna på Salutorget ägde rum. Han hjälpte ett av offren, en man som huggits i bröstet vid nyckelbenet.

Pauli berättar att han tryckte sin tröja mot såret tills ambulanspersonalen nådde fram. Kanske är det därför han nu står i T-skjorta i regnet. Pauli säger att han är okej, men skakad.

- Jag hade aldrig trott att det här skulle hända här i Åbo. Jag har bott tio år i Finland, och jag trodde aldrig att jag skulle se blod på gatan, säger Pauli före han flyr regnet in i bilen där vännerna väntar på honom.

Låsta dörrar vid ÅUCS

Vid Åbo universitetscentralsjukhus har man placerat väktare vid alla ingångar. Flertalet väktare rör sig också i sjukhusaulorna och ingen kommer in utan att ha redogjort för sitt ärende.

Bild på Åbo universitetscentralssjukhus.
T-sjukhuset i Åbo. Poliser och väktare vaktade ingångar och området kring sjukhuset. Bild på Åbo universitetscentralssjukhus. knivdåd i åbo

Vid T-sjukhuset har man inrättat en krisjour. Både civilpolisbilar och en piketbil står utanför. På kvällskvisten anländer flera polisbilar och nya order ropas ut bland väktarna: "alla sjukhusdörrar ska vara låsta".

Åboborna tar hand om varandra

På sociala medier är det många Åbobor som använder sig av Facebooks krisfunktion och låter sina vänner veta att de är i trygghet.

Samma funktion tillåter också personer att erbjuda varandra hjälp. Otaliga Åbobor sträcker ut en hand och erbjuder bland annat bilskjuts för dem som inte vågar promenera hem, och kamratstöd till andra skärrade.

Åbo stad erbjuder krishjälp till alla som behöver det. Krisnumren är 040- 638 3659, 040- 638 3657 och 02- 262 6003. För de personer som behöver omgående krishjälp finns det en krisstödsmottagning vid samjouren i Åucs T-sjukhuset (Keramikfabriksgatan 1). Ingång via huvudingången från Tavastgatan.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland