Hoppa till huvudinnehåll

Vänsterförbundet vill göra andra stadiets utbildning "genuint kostnadsfri"

Person som surfar på nätet (på en laptop).
Person som surfar på nätet (på en laptop). Bild: CC sociala medier

Vänsterförbundet vill att andra stadiets utbildning görs genuint kostnadsfri. Partiet kom med ett ställningstagande i frågan på riksdagsgruppens sommarmöte i Imatra på fredagen.

Många studerande har i dag problem att klara av kostnaderna som uppstår då de ska köpa böcker, datorer och annat material.

En del tvingas avbryta sina studier på grund av ekonomiska problem.

Ekonomin ska inte få styra

Vänsterförbundet vill att skolan ska stå för utbildningsmaterialet, precis som i grundskolan.

Enligt Vänsterförbundet ska ingen behöva fatta beslut om vilken utbildning hen väljer efter grundskolan på grund av ekonomin.

- På nian ska en ungdom kunna göra sitt skolbeslut på basis av intresse och förmåga, inte familjens ekonomiska situation, sade partiordförande Li Andersson.

Li Andersson, 28.7.2016
Li Andersson Li Andersson, 28.7.2016 Bild: Antti Lähteenmäki / Yle Li Andersson

Förläng läroplikten

Partiet vill vidare att läroplikten ska förlängas till 18 år.

I praktiken betyder det att läroplikten skulle förlängas så att den till stora delar täcker andra stadiets utbildning.

- Om vi med dessa åtgärder kunde få ens lite färre unga att avbryta skolan och bli utslagna så skulle det betala sig själv tillbaka snabbt, sade partiets vice ordförande Hanna Sarkkinen i Imatra.

 • Ny dramaserie visar barns vardag i 100 år

  Bygger på autentiska barndomsminnen som samlats in.

  På måndagen sändes det första avsnittet av dramaserien Barn i 100 år på Yle Fem. Under hösten får tittaren följa med på tidsresor till tio årtionden och uppleva dem genom ett barns ögon.

 • FC Inter besegrade JJK – HIFK:s aktier stärktes i bottenstriden

  1–3 mot Inter innebär att JJK är tre poäng efter HIFK.

  JJK ligger allt sämre till i botten av fotbollsligan. Måndagens 1–3-förlust hemma i Jyväskylä mot Inter innebär att laget fortfarande ligger tre poäng efter nästjumbon HIFK och hotas av direkt degradering vid säsongslutet.

 • Brist på is i Lovisa

  LJK drömmer om en ny andra ishall.

  Nu tas de första stapplande stegen för en ny andra ishall i Lovisa. LJK hade projektet på agendan vid sitt möte på måndag och på tisdag presenterar föreningen sina planer för fritidsnämnden.

Läs också

 • Analys: Det tyska valresultatet bromsar EU-integrationen

  Tyska valresultatet ett hårt bakslag för Macron.

  Den tyska finalen på EU:s supervalår skulle vara kronan på verket för de som vill se att planerna på ett långtgående fördjupat EU-samarbete ska ta fart. Men istället får EU:s integrationsförespråkare nu tona ner sina ambitioner, skriver Europakorrespondent Daniel Olin.

 • Hjärnan kan återhämta sig från språkstörningar

  Men de flesta får inte tillräckligt mycket rehabilitering.

  I Finland har hundratusentals vuxna drabbats av språkstörningar, eller afasi, men färsk forskning visar att man kan återhämta sig. Tidigare ansågs det att en hjärnskada alltid orsakade bestående svårigheter, men nu finns det bevis för att hjärnan hittar nya vägar.

 • HUGO från Kronoby segrade i MGP 2017

  Vann med låten "Var dig själv".

  Årets MGP, Melodi Grand Prix, avgjordes under lördagskvällen i tv-centret i Böle. På scen uppträdde tio finalister, nio soloartister och en grupp, med egenskrivna låtar. Segrare blev HUGO (Hugo Käld) från Kronoby med sitt bidrag ”Var dig själv”.

Nyligen publicerat - Inrikes