Hoppa till huvudinnehåll

Vasakonstnärer skapar nytt ateljéhus på Vasklot

Jimmy Pulli utanför sin nya ateljé i en av byggnaderna på sockerbruket i Vaskolot, Vasa.
Jimmy Pulli utanför sin nya ateljé i en av byggnaderna på sockerbruket i Vasklot, Vasa. Jimmy Pulli utanför sin nya ateljé i en av byggnaderna på sockerbruket i Vaskolot, Vasa. Bild: Svenska Yle/Jessica Morney konstnärer,ateljé,flyttning,jimmy pulli

Tiotals konstnärer i Vasa förlorar sina arbetsutrymmen då de är tvungna att flytta ut från gamla kasernområdet och den rivningshotade tvålfabriken. Några av dem börjar på ny kula i Sockerbruket på Vasklot.

I och med att stiftelsen Pro Artibus, som hyr ateljéutrymmen på det gamla kasernområdet, inte förnyar sitt hyreskontrakt med staden och rivningshotet hänger över den gamla tvålfabriken står tiotals konstnärer utan ateljéer.

Kulturchef Sanna Bondas säger att situationen är beklaglig.

- Det är dåliga tider för konstnärerna. Vi har inga bra lösningar här och jag har inget svar på varför inga sådana lösningar finns.

Sanna Bondas.
Sanna Bondas, kulturchef i Vasa, tycker att konstnärer borde stödas i allt högre grad. Sanna Bondas. Bild: Yle/Jasmine Nedergård. Vasa,kultur,konst,bondas

Bondas påpekar att Vasa är en kulturstad men frågar sig samtidigt vad det betyder.

- Vi spenderar ganska mycket pengar på kultur, men satsningarna går till exempel till muséet, orkestern, teatern och biblioteket.

Konstnärerna får inte en så stor del av kakan, menar Bondas och säger att understödet borde öka.

- Konstnärer och föreningar borde stödas i allt högre grad.

Bondas hoppas att även konstnärer och föreningar ska ingå i stadens nya kulturstrategi.

- Vi ska ha en levande kulturstad och måste hjälpas åt.

Konstnärerna flyttat på sig

Länskonstnär Jimmy Pulli och några andra konstnärer håller som bäst på att flytta till Vasklot. Där ska de bygga upp sin arbetsmiljö i Sockerbruket på Vasklot.

Hit till det gamla sockerbruket flyttar endel av de kostnärer som blir husvilla i Vasa.
Hit till det gamla sockerbruket flyttar endel av de kostnärer som blir husvilla i Vasa. Bild: Svenska Yle/Jessica Morney ateljé,konstnärer,vasa sockerbruk

- Att ha en ateljé innebär att jag har en framtid - ett livskrav för konstnären där jag kan arbeta med min konst. Utan ett arbetsutrymme är det väldigt svårt att jobba.

Pulli är optimistisk och ser en flytt som en nystart.

- Det är en möjlighet att tillsammans mobilisera sig och hitta något nytt. Med gemensamma krafter kan man skapa ett väldigt intressant kulturcentrum.