Hoppa till huvudinnehåll

Alla känner alla på Skärgårdsmarknaden i Pyttis

Människor på Pyttis skärgårdsmarknad 2017.
Flera tusentals besökare förväntas besöka Skärgårdsmarknaden under den 18 och 19 augusti. Människor på Pyttis skärgårdsmarknad 2017. Bild: Yle / Hanna Othman skärgårdsmarknad

I år ordnas Skärgårdsmarknaden på Lökören för tjugofemte gången. Marknaden har vuxit enormt under de senaste åren, men är ändå en tradition och ett måste för de flesta Pyttisbor.

Skolbiträdet och nagelteknikern Anna Hjelm från Broby har lovat visa Yle Östnylands reporter runt på Skärgårdsmarknaden. Hjelm har vuxit upp med marknaden och säger att det hör till att besöka Lökören både på fredag och på lördag.

- Vi kommer alltid hit med familjen och äter fisksoppa vid Pyhtään meriveneilijäts stånd.

Anna Hjelm på Pyttis Skärgårdsmarknad 2017.
Anna Hjelm vill bo i Pyttis eftersom det är lugnt där och hon har hela familjen nära. Anna Hjelm på Pyttis Skärgårdsmarknad 2017. Bild: Yle / Hanna Othman skärgårdsmarknad

Hon går runt på marknaden och pekar ut stånd.

- Lions är kända för sin grillade strömming. Café Sagitta har byggt ut terrassen. Drockilas brukar alltid ha sitt stånd här, var kan de vara i år?

Skärgårdsmarknaden är Pyttis största evenemang under sommaren. Över tiotusen besökare förväntas ta sig ner till Lökören under de två dagarna.

Pyttis Skärgårdsmarknad 2017.
Pyttis Skärgårdsmarknad 2017. Bild: Yle / Hanna Othman Pyttis,lökören

- Det kommer folk hela vägen från Lovisa, Kotka, Fredrikshamnnejden. De kommer för att köpa fisk. Jag är ganska säker på att här finns mera fisk än på sjödagarna i Kotka, säger Hjelm.

Den viktigaste orsaken varför Pyttisborna kommer på marknaden är för att träffa bekanta. Men så kan man också köpa hantverk, bröd och godis.

Människor på Pyttis skärgårdsmarknad 2017.
Människor på Pyttis skärgårdsmarknad 2017. Bild: Yle / Hanna Othman ole tjeder

Grönsaksförsäljare på Pyttis Skärgårdsmarknaden 2017.
Grönsaksförsäljare på Pyttis Skärgårdsmarknaden 2017. Bild: Yle / Hanna Othman Marknadsstånd,grönsaksförsäljare

Människor på Pyttis skärgårdsmarknad 2017.
Människor på Pyttis skärgårdsmarknad 2017. Bild: Yle / Hanna Othman pyhtään voimistelijat

Det finns öltält och åtminstone fyra olika scener. Benjamin Peltonen ska sjunga, det ordnas karaoketävling och så blir det fyrverkerier på lördag.

Pyttis firar jubileum

Det har gått 670 år sedan Pyttis för första gången nämndes i något dokument. Det må ha handlat om en strid om laxarna i Abborrforsen, men det ska firas.

Bland annat har man lanserat ett jubileumsöl, Kuppisölen. I Pyttis Kuppis fanns det veterligen redan på 1400-talet en krog.

När Anna Hjelm försöker fundera på om hon märkt av jubileet märken hon ändå snabbt att många av de saker hon kommer på kanske egentligen har att göra med att Finland firar hundra år. Jubileerna har svetsats samman i Pyttis.

Smycke.
De röda stenarna har kommit för att stanna i Pyttis. På förra årets marknad köpte Anna Hjelm det här smycket. Smycke. Bild: Yle / Hanna Othman Pyttis,röda stenar

Motorvägen har betytt mycket för Pyttis, menar Hjelm.

- Vi kör ju snabbare till Helsingfors nuförtiden än vad de kör från västra till östra Helsingfors. Lugnet har ändå bevarats, det är fortfarande tryggt att bo här.

Det enda dåliga som Hjelm kan komma på med Pyttis är att det krävs att man har bil om man vill ta sig mellan olika ställen. Att ta sig med buss till Kotka för jobb eller studier är nästan omöjligt.

Parkerade bilar i Pyttis.
Nästan en kilometer med bilar på vägen ner till Lökören. Parkerade bilar i Pyttis. Bild: Yle / Hanna Othman skärgårdsmarknad
Tåg.
Tåget kör folk mellan marknaden och parkeringsplatserna. Tåg. Bild: Yle / Hanna Othman skärgårdsmarknad

De svenskspråkiga är i minoritet i Pyttis, och det är inte alltid lätt att vara finlandssvensk i kommunen.

- Sällan får man betjäning på svenska. Officiella papper och liknande får man förstås på svenska om man vill ha. Men finskan är inte ett problem för mig så det är okej, säger Anna Hjelm.

Pyttis Skärgårdsmarknad pågår under den 18 och 19 augusti.

Människor på Pyttis skärgårdsmarknad 2017.
Anna Hjelm med dottern Emilia som går i Pyttis svenska skola. Människor på Pyttis skärgårdsmarknad 2017. Bild: Yle / Hanna Othman skärgårdsmarknad
Människor på Pyttis skärgårdsmarknad 2017.
Det finns något för stor som liten på Skärgårdsmarknaden. Människor på Pyttis skärgårdsmarknad 2017. Bild: Yle / Hanna Othman barnfamiljer,Pyttis,skärgårdsmarknad
Människor på Pyttis skärgårdsmarknad 2017 äter plättar.
Terhi Tuominen och Tommi Hendriks från Ingerois har besökt Skärgårdsmarknaden också tidigare år. Människor på Pyttis skärgårdsmarknad 2017 äter plättar. Bild: Yle / Hanna Othman skärgårdsmarknad
Människor på Pyttis skärgårdsmarknad 2017.
Människor på Pyttis skärgårdsmarknad 2017. Bild: Yle / Hanna Othman Centern i Finland,skärgårdsmarknad

Läs också