Hoppa till huvudinnehåll

Många har kontaktat krisjouren i Åbo

Två Röda Kors arbetare på Åbo salutorg.
Röda Korset finns på plats på Salutorget på lördagen. Två Röda Kors arbetare på Åbo salutorg. Bild: Yle/Monica Forssell åbo salutorg

Flera personer har kontaktat Åbo stads krisjour efter knivdådet på fredagseftermiddagen.

Enligt Sirpa Kuronen, chef för social- och familjearbete vid Åbo stad, hade drygt 70 personer tagit kontakt med kristelefonen. Cirka 14 personer hade besökt krisgruppen vid jouren fram till samma tidpunkt.

- Det är folk som själva har varit utsatta för dådet och folk som har varit på plats på Salutorget som har ringt till socialjouren. Och förstås personer som har varit oroliga för sina anhöriga. Folk har varit mycket ångestfyllda, berättar Kuronen.

sorgflaggning
Sorgflaggning i Åbo. sorgflaggning Bild: Maud Stolpe/Yle

Enligt Kuronen har staden haft beredskap att hjälpa alla som har varit i behov av det. Flera personer kontaktade krisjouren direkt efter knivdådet på fredagseftermiddagen.

- Vi har både personal från socialjouren och från Röda Korset som svarar i telefon. Så vi kan ta emot alla samtal, säger Kuronen.

I dag, lördag, kommer också en krisgrupp från Vanda att delta i arbetet.

Röda Korset på plats på Salutorget

Röda Korsets är också på plats på Salutorget och kan hjälpa den som vill veta hur man kan få krishjälp.

Salutorget i Åbo
Stämningen på Salutorget är dämpad och sorgsen. Salutorget i Åbo Bild: Lehtikuva Åbo,Salutorget (Åbo),torg,polisen,torghandel

Enligt Kuronen är det troligt att folk tar kontakt med krisjouren också i dag.

- Det är vanligt att folk tar kontakt i efterhand efter liknande händelser, säger Kuronen.

Kristelefonerna tar emot samtal fram till måndagsmorgonen och under lördagen överväger man behovet av krisgruppen vid akutmottagningen vid Åbo universitetscentralsjukhus.

Telefonnumren till krisjouren är:

  • 040 638 3659
  • 040 638 3657
  • 02 262 6003

Det kan förekomma rusning på telefonlinjerna.

För personer som behöver omgående krishjälp har en krisstödsmottagning upprättats på T-sjukhuset vid Åbo universitetscentralsjukhus, på adressen Keramikfabriksgatan 1. Mottagningen finns vid huvudingången på Tavastgatan.

Krismottagningen håller öppet hela lördagen.

Läs också