Hoppa till huvudinnehåll

Spansk polis: Huvudmisstänkt kanske ännu på fri fot

Barcelona dagen efter attacken på La Rambla.
Barcelona dagen efter attacken på La Rambla. Bild: QUIQUE GARCIA Barcelona,terrorism,terrorattacker

Spansk polis har nu en ny huvudmisstänkt och tror att mannen som körde ihjäl 13 personer i Barcelona fortfarande kan vara på fri fot. Polisen tror nu att bilen kördes av en 22-årig marockansk man.

Polisen uppgav tidigare att en 17-årig, som sköts av polis efter attacken i Cambrils, var skåpbilens förare.

Sent på fredagskvällen sade den katalanska polischefen Josep Lluis Trapero att han inte kunde bekräfta att föraren finns bland de dödade männen.

– Det är fortfarande möjligt, men till skillnad från för fyra timmar sedan, så är det mindre troligt, sade den katalanska polischefen Josep Lluis Trapero till lokal tv sent på fredagen.

Blomsterhav på La Rambla i Barcelona.
Blomsterhav på La Rambla i Barcelona. Blomsterhav på La Rambla i Barcelona. Bild: EPA/MARTA PEREZ Barcelona,blomsterhav

Polisen jagar nu en 22-årig man som är född i Marocko, men som bor i staden Ripoll. Han var sedan tidigare misstänkt för att vara inblandad i dådet, men nu ser polisen honom som huvudmisstänkt.

Skåpbilens förare körde ihjäl 13 personer och skadade omkring 120 på gågatan La Rambla i Barcelona på torsdag eftermiddag. Föraren flydde från platsen till fots.

En polisman sköt fyra attackmän

Åtta timmar efter attacken i Barcelona lyckades polisen delvis avvärja en andra attack i kuststaden Cambrils.

Fem män, beväpnade med knivar och en yxa, körde över flera personer innan de sköts ihjäl av polis. Enligt polischefen lyckades en enda polisman skjuta fyra av männen.

En kvinna dödades och flera andra personer skadades, bland dem en polisman.

Hittills har fyra personer gripits misstänkta för inblandning i dåden och tre av dem har identifierats. Tre av de fem misstänkta gärningsmän som har dödats har identifierats.

Terrorgruppen IS har redan tidigare sagt sig ligga bakom attacken i Barcelona och tog på lördagseftermiddagen också på sig attacken i Cambrils.

Hotnivån höjs inte

Spanska myndigheter meddelade på lördagen att man inte höjer hotnivån för terrorattacker i landet. För närvarande ligger hotnivån på nivå fyra, i en femgradig skala.

Beredskapen kommer att höjas ytterligare på ställen där det finns många turister.

Spansk polis utanför det kungliga palatset i huvudstaden Madrid.
Spansk polis utanför det kungliga palatset i huvudstaden Madrid. Spansk polis utanför det kungliga palatset i huvudstaden Madrid. Bild: EPA/J. J. GUILLEN polis

Katalansk polis tror att en stor terrorcell på åtminstone tolv unga män ligger bakom attackerna.

- Cellen har blivit totalt avvecklad, sade inrikesminister Juan Ignacio Zoido på lördagen.

Planerade betydligt mer omfattande attacker

Männen misstänks ha planerat attackerna under en längre tid från ett hus i Alcanar.

Huset förstördes på onsdagskvällen i en explosion som krävde en människas liv.

Polisen har redan tidigare sagt att man tror att det finns en koppling mellan explosionen och attackerna i Barcelona och Cambrils.

Under lördagen har polisen utfört kontrollerade explosioner i staden Alcanar, som ligger omkring 200 kilometer från Barcelona.

Polisen uppmanade människor via Twitter att inte bli rädda om de hör ljudet av smällar.

Hoppa över Twitterpostning

Polisen tror att männen planerade betydligt mer sofistikerade attacker med sprängmedel, men att planerna stoppades i och med explosionen.

- De förberedde en eller flera attacker i Barcelona, och en explosion i Alcanar satte stopp för det eftersom de inte längre hade det material de behövde för att utföra attacker av ännu större omfattning, sade polischefen Trapero.

Spaniens kung Felipe och drottning Letizia skakar hand med personal under ett besök på ett sjukhus i Barcelona.
Spaniens kung Felipe och drottning Letizia skakar hand med personal under ett besök på ett sjukhus i Barcelona. Spaniens kung Felipe och drottning Letizia skakar hand med personal under ett besök på ett sjukhus i Barcelona. Bild: EPA/SERGIO BARRENECHEA kung felipe

Källor: APT, AFP, BBC, Reuters, El país, Televisio 3

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes