Hoppa till huvudinnehåll

Barkbåtar mot kärnkraft seglade iväg över Bottenviken

Under lördagens manifestation släppte man iväg små barkbåtar längs älven. Förhoppningen är att de ska nå fram till Finland med budskapet om ett kärnkraftsfritt Bottenviken.
Under lördagens manifestation i svenska Norrbotten släppte man iväg små barkbåtar längs Kalixälven. Förhoppningen är att de ska nå fram till Finland med budskapet om ett kärnkraftsfritt Bottenviken. Under lördagens manifestation släppte man iväg små barkbåtar längs älven. Förhoppningen är att de ska nå fram till Finland med budskapet om ett kärnkraftsfritt Bottenviken. Bild: Lena Lagerstam Morjärv,Antikärnkraftsdemonstration

På den svenska sidan av Bottenviken fortsätter kärnkraftsmotståndare att kämpa mot kärnkraftsbygget i Pyhäjoki. På lördagen ordnades en manifestation där man symboliskt släppte iväg barkbåtar mot Finland.

Det är nätverket Kärnkraftsfritt Bottenviken som står bakom lördagens manifestation. Manifestationen ordnades i byn Morjärv vid Kalixälven med ett 50-tal deltagare från Kiruna i norr till Sundsvall i söder.

Lena Lagerstam, samordnare i nätverket Kärnkraftsfritt Bottenviken.
Lena Lagerstam, samordnare i nätverket Kärnkraftsfritt Bottenviken. Lena Lagerstam, samordnare i nätverket Kärnkraftsfritt Bottenviken. Bild: Seiko Matsuda antikärnkraft

- Vi önskar att vårt budskap om att inte bygga ett kärnkraftverk ska nå fram till Finland med älvens kraft. Man måste stoppa byggandet av kärnkraftverket, säger Lena Lagerstam, samordnare i nätverket Kärnkraftsfritt Bottenviken.

"Kärnkraftverket berör oss i norra Sverige också"

Kalixälven är en av fyra stora älvar i norra Sverige som är skyddade som nationalälvar.

- Alla de stora älvarna rinner ut i Bottenviken, de är beroende av varandra. Vi vill tala om att det finns en stor opinion i Sverige mot kärnkraftverket i Pyhäjoki.

Manifestationen i byn Morjärv ordnades på den svenska Nationalälvens dag på lördagen.
Manifestationen i byn Morjärv ordnades på den svenska Nationalälvens dag på lördagen. Manifestationen i byn Morjärv ordnades på den svenska Nationalälvens dag på lördagen. Bild: Håkan Joelsson antikärnkraft

Lagerstam säger att man inom nätverket vill visa att man också på den svenska sidan påverkas mycket av kärnkraftverket.

- Det här berör oss också i och med att Bottenviken är ett litet innanhav. Kärnkraftsbygget kanske ger arbete på kort sikt men på lång sikt förändrar ett kärnkraftverk hela vår framtid här uppe i norr, säger Lena Lagerstam.

Nätverket Kärnkraftsfritt Bottenviken har deltagare från Kiruna i norr till Sundsvall i söder.
Nätverket Kärnkraftsfritt Bottenviken har deltagare från Kiruna i norr till Sundsvall i söder. Bild: Lena Lagerstam Morjärv,antikärnkraft

- Det kan ske sabotage och olyckor som har med kärnkraft att göra.

Hoppas på insats av regeringen

Inom nätverket hoppas man att den svenska regeringen ska tag i saken och förhandla med Finlands regering om kärnkraftverket.

Man hoppas också på mera diskussion på den finska sidan av Bottenviken.

Från nätverkets sida har man flera gånger vädjat till beslutsfattarna i Finland om att stoppa bygget. Något svar har man inte fått.

- Men vi ger inte upp. Min man och jag har en gång i tiden varit med och räddat Kalixälven från att byggas ut. Vi vet att det går om man är många som kämpar och berättar vad man tycker.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten