Hoppa till huvudinnehåll

Bästa sommarsäsongen blev kort i Östra hamnen i Hangö

Man står med solglasögon på framför en byggnad som är byggd av baracker
Oscar Cavonius är hamnkapten i Östra hamnen Man står med solglasögon på framför en byggnad som är byggd av baracker Bild: Yle/ Anna Björkqvist Hangö,hamnar,småbåtshamnar,hus,kaféer,Container,baracker,Hamnkapten,Västnyland,båtfolk

Den första sommaren i omorganiserade och ombyggda Östra hamnen i Hangö blev ungefär som de tidigare. De stora evenemangen lockade besökare men förutom de sista veckorna i juli så har det varit lugnt. Vädret kan ha varit en bidragande faktor.

Det blev en kall start på sommaren.

- Det har varit en ganska bra säsong i övrigt förutom det kalla vädret. På grund av det känns det som att säsongsstarten sköts upp ganska ordentligt, säger hamnkapten Oscar Cavonius.

Säsongen kom igång vid Regatta-veckoslutet första veckan i juli, säger han. Förra året hade hamnen ungefär 4 000 besökare i juli. Cavonius tror att det siffran är ungefär den samma i år.

Hus
Nya bostäder har byggts och byggs på Fabriksudden. Hus Bild: Yle/ Anna Björkqvist Hangö,Västnyland

- Nu ser man att det har lugnat ner sig igen efter Poker run som nästan brukar symbolisera slutet på säsongen, åtminstone i Östra hamnen.

Cavonius har inte ännu märkt någon skillnad i besökarantalet i Östra hamnen efter att de nya bostäderna och spaet öppnade på Fabriksudden. Tvärtom verkar det som att det har varit mindre liv och rörelse.

- När man har gått vid restaurangerna och torgen så har det varit färre människor.

Turisterna samlas i Östra hamnen

Även Hangöbon Stig Söderling har upplevt att staden har varit lugn men tycker att det nog har funnits gott om besökare i Östra hamnen - kanske till och med fler än vanligt.

- Jag tror inte att det beror på bygget på Fabriksudden. Turisterna har ökat i Hangö och det är här i Östra hamnen som de håller till. Man märker ingen annanstans av dem. Möjligtvis på torget, säger han.

Två äldre personer sitter på en bänk i solen bredvid vattnet. Bakom dem syns hus i en stad.
Stig och Görel Söderling brukar komma ner till hamnen för att vara nära vattnet. - Det är här vi trivs, säger Stig. Två äldre personer sitter på en bänk i solen bredvid vattnet. Bakom dem syns hus i en stad. Bild: Yle/ Anna Björkqvist Hangö,Västnyland,bänkar,hamnar,småbåtshamnar,hangö östra hamnen

Söderling fokuserar inte lika mycket på båtförare utan menar att det har varit många vanliga turister.

- Om det är ett evenemang så drar det mera. När det var Poker run var det omöjligt att komma nära med bil och man måste gå långa sträckor.

Utbygget på Fabriksudden har tagit bort parkeringsmöjligheter i Östra hamnen, menar Söderling.

- Fina hus men parkeringsplatserna har fått ge vika.

Ett hundratal moterbåtar deltog i Poker run 2016 i Hangövattnen.
Evenemanget Poker run brukar nästintill avsluta båtsäsongen i Hangö. Arkivbild. Ett hundratal moterbåtar deltog i Poker run 2016 i Hangövattnen. Bild: Yle/ Patric Westerlund båtar,motorbåtar,motorbåtssport,Västnyland,Hangö,Poker run,muskelbåtar

Cavonius håller med om att evenemangen har fyllt hamnområdet.

- Under regattan var det riktigt full rulle, men på Poker run var det inte lika många människor som tidigare, säger Cavonius.

Cavonius tillägger ändå att han inte känner till situationen helt och hållet då han inte tidigare har arbetat i hamnen. Han får ändå medhåll av en glassförsäljare gällande Poker run.

- Det var riktigt höstigt väder, säger hon.

Juni blåste bort

I juni hade hamnkontoret färre besökare än Cavonius hade önskat.

- Alla har väl lärt sig att det i juni inte är någon ordentlig sommar så alla koncentrerar sig på de några veckorna i juli, säger han.

Samma sak märktes in yogurtglasskiosken. Där räknar man med flest kunder de två sista veckorna i juli.

Kvinna fyller en glassportion med olika toppingar, däribland marchmellows och jordgubbar. Hon har ett svart förkläde på sig och står bakom en disk.
Jäägurtti säljer glass i Östra hamnen. Kvinna fyller en glassportion med olika toppingar, däribland marchmellows och jordgubbar. Hon har ett svart förkläde på sig och står bakom en disk. Bild: Yle/ Anna Björkqvist glass,Hangö,Västnyland,försäljare,glasskiosk

Cavonius tror att folk börjar flytta sina semestrar till senare mer i likhet med resten av Europa.

- I augusti är det hur fint väder som helst så de som har möjlighet börjar flytta semestern till augusti, säger Cavonius.

Cavonius får medhåll av en seglaren Olof Rytövaara från Porkala som anlänt till hamnen. Han tror också att turister ännu är på kommande från Sverige och Tyskland.

- Sedan är här också engelska båtar ganska mycket, igår mötte jag tre stycken, säger Rytövaara.

Man står på en segelbåt som är förtöjd vid en brygga i en hamn. I bakgrunden syns en stad. Staden är Hangö och vattentornet syns i bakgrunden.
Olof Rytövaara är på sin andra seglingstur till Hangö den här sommaren. Man står på en segelbåt som är förtöjd vid en brygga i en hamn. I bakgrunden syns en stad. Staden är Hangö och vattentornet syns i bakgrunden. Bild: Yle/ Anna Björkqvist Hangö,segelbåt,seglare,småbåtshamnar,hamnar,Västnyland,segelbåtar,Porkala,hangö östra hamnen

Augusti är ändå den månad som skolstarterna är i så alla har ändå inte lust att vara lediga då.

Hamnkontoret är öppet vanlig tid fram till 15 september.

- Sen ska vi se hurdan situationen är. Meningen är att det ska finnas någon typ av hamnservice till sista september, säger Cavonius.

Lugnt även på andra ställen

Seglaren Olof Rytövaara tycker att det har varit färre människor i Hangö. Han har seglat till staden i 20-30 år.

- Igår när vi kom elva - tolvtiden på kvällen så var det många tomma platser här, säger han.

Säsongen är kortare och mera koncentrerad. Det ser man också annanstans i skärgården, konstaterar Rytövaara.

Lika många besökare

Systrarna Rewell, som har varit försäljare i en av de blåa stugorna i Östra hamnen, har inte märkt någon skillnad i mängden besökare denna sommar.

- Det är svårt att säga. Ibland kommer det mera människor än en annan dag, säger Cecilia Rewell som jobbar tredje sommaren i butiken.

De säger att försäljningen har gått bra. Hangö regattan är den tid då de säljer bäst.

- Om det är regnigt kommer nästan ingen, men genast då det är fint väder så kommer det nog människor, säger Cecilia Rewell.

Två unga kvinnor i solglasögon och klänning står bredvid en butik som finns i en stuga. I bakgrunden finns flera likadana blåa stugor och en del kläder som hänger på stänger.
Christelle och Cecilia Rewell har börjat plocka ihop när sommarsäsongen börjar vara över. Två unga kvinnor i solglasögon och klänning står bredvid en butik som finns i en stuga. I bakgrunden finns flera likadana blåa stugor och en del kläder som hänger på stänger. Bild: Yle/ Anna Björkqvist Hangö,butik,försäljare,Västnyland,stugor,hangö östra hamnen

Deras kunder är många sådana som känner igen butiken som finns i Helsingfors.

- De flesta svenskspråkiga och sådana som man känner igen, men det kommer också från många från Tyskland, speciellt den här sommaren. Det är vem som helst som köper espadriller, säger Christelle Rewell som jobbar i butiken för först året.

Hangö - Helsingforsarnas riviera

Största delen av hamnens besökare kommer från Helsingfors men också en del från Sverige och Tyskland.

- Hangö är en sommarstad och det är ganska många som lever på det. Så det är bra med mycket människor. Det är bara bra. Det ska vara mycket människor och håll igång och många händelser, säger Cavonius.

Hamn med motor och segelbåtar. Blå himmel syns i bakgrunden och röda byggnader.
Östra hamnen är turisternas samlingsplats. Hamn med motor och segelbåtar. Blå himmel syns i bakgrunden och röda byggnader. Bild: Yle/ Anna Björkqvist Hangö,Västnyland,östra hamnen

En annan Helsingforsbo som packar ihop sina saker på sin segelbåt beklagar sig, med glimten i ögat, över att det är så många helsingforsare. Seglaren Olof Rytövaara är inne på samma linje.

- Hangö är mycket fint. Det har såklart blivit lite Helsingforsbornas riviera. Hangöborna minskar och inflyttade finska från storstäderna kommer hit, säger han.

Nytt hamnkontor

Det nya hamnkontoret som numera drivs av HSF marine har fått god respons.

- Folk har varit väldigt nöjda med våra bastun och att vi har den här gummibåten ute och tar emot båtar. Vi försöker hjälpa till så mycket som möjligt, säger Cavonius.

Under regattan är det förstås mera att göra och då kan det bli lite problem med kapacitet. Cavonius har erhållit posten som hamnkapten den här sommaren.

- Det har varit en ganska stor utmaning, ska jag säga. Men jag ångrar inte jobbet och nu ska vi fundera vad vi kan förbättra till nästa sommar, säger Cavonius som antagligen kommer att ha rollen även nästa år.

Seglaren Olof Rytövaara är nöjd med det nya hamnkontoret.

- Det funkar bra och är fiffigt byggt. Det ser bra ut och duscharna och bastun är okej, säger han.

Det nya hamnkontoret är ett så kallat barackbygge. Cavonius säger att det så klart delar åsikter.

- En del har konstaterat att det är lite moderänt med baracker.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland