Hoppa till huvudinnehåll

Skärpt bevakning vid flyktingförläggningen i Åbo

Man som står utanför flyktingförläggningens ytterdörr.
Alla som besöker förläggningen måste uppvisa identitetskort och berätta vad de har för ärende till förläggningen. På bilden Pauli Heikkinen, distriktschef vid FRK i sydvästra Finland. Man som står utanför flyktingförläggningens ytterdörr. Bild: Yle/Monica Forssell pauli heikkinen

Flyktingförläggningen i Åbo har efter terrorattacken i fredags varit tvungen att skärpa bevakningen kring förläggningen.

Den 18-åriga marockan som utförde dådet i Åbo hade bott på förläggningen i Pansio. Han har gripits av polisen och vårdas fortfarande på sjukhus.

Enligt Pauli Heikkinen, verksamhetsledare vid Finlands Röda Kors distrikt i sydvästra Finland, förekommer det bland annat i sociala medier just nu mycket hatskriverier och hot om hämndaktioner.

Flyktingförläggningen i Pansio,, Åbo
Det bor cirka 230 personer vid flyktingförläggningen i Pansio. Flyktingförläggningen i Pansio,, Åbo Bild: Yle/Monica Forssell flyktingförläggning

Genom att skärpa bevakningen vill man försäkra sig om att både invånarna och personalen är i säkerhet.

- Vi har beredskapsplaner för olika typer av händelser och efter fredagens attack höjde vi självfallet beredskapen, säger Heikkinen.

Invånarna är rädda för att stämplas

När Yle Åboland besöker flyktingförläggningen på söndag finns åtminstone två poliser och en ordningsvakt på plats på gården. Alla besökare måste kunna uppvisa giltigt identitetskort och redogöra för orsaken till besöket.

Finlands flagga vajar på halvstång utanför en flyktingmottagningscentral i Åbo den 19.8.2017.
Flyktingförläggningen flaggade på halvstång på lördagen. Finlands flagga vajar på halvstång utanför en flyktingmottagningscentral i Åbo den 19.8.2017. Bild: Lehtikuva Åbo,flyktingmottagningscentral

Förutom säkerhetsåtgärder har man på förläggningen också skridit till andra åtgärder efter dådet.

Bland annat ordnades ett diskussionstillfälle för invånarna genast efter attacken.

- Våra invånare är chockade över vad som hänt och liksom alla andra fördömer de dylikt, säger Jaana Sikiö, chef för flyktingförläggningen i Åbo.

Motdemonstration Åbo salutorg 19.8.2017
Trots att det finns många Åbobor som motsätter sig rasism och som till exempel deltog i den spontana demonstrationen mot rasism på salutorget i Åbo i lördags, finns det också många som inte välkomnar invandrare. . Motdemonstration Åbo salutorg 19.8.2017 Bild: Yle/Monica Forssell Träningsmatch

I diskussionerna som förts på förläggningen har det framkommit att många känner stor oro efter det som hänt.

- Invånarna här är rädda för sin egen säkerhet och hur man i Finland efter det här kommer att förhålla sig till dem. Det här trots att de inte har något att göra med hemskheterna. Ändå är man rädda för att stämplas, säger Sikiö.

På lördagskvällen fick invånarna rådet att inte bege sig in till centrum.

Tillräckliga resurser finns

Jaana Sikiö vill inte kommentera något som gäller gärningsmannen.

- Vi kommenterar inte enskilda människor och deras angelägenheter, säger Sikiö.

Vi kan inte veta vad som sker inne i någons huvud om människan inte själv berättar om det.

På frågan hurdana möjligheter personalen vid flyktingförläggningen har att fånga upp människor som riskerar att radikaliseras, lider av psykisk sjukdom eller annars utgör en risk för sig själv eller andra, svarar Jaana Sikiö så här:

- Vår personal håller ögonen öppna och träffar människor, men vi kan inte ta oss in i någons huvud. Vi kan inte veta vad som sker inne i någons huvud om människan inte själv berättar om det.

Har ni tillräckliga resurser för att kunna ingripa om ni upptäcker dylika problem?

- Ja det har vi, svarar Sikiö.

Det bor cirka 230 personer på flyktingförläggningen i Pansio. Tillsvidare har invånarna fått vara i fred och Heikkinen hoppas att det fortsätter så.

- Invånarna här är om möjligt ännu mer bestörta över dådet än Åboborna. Därför hoppas jag att ingen skuldbelägger dem för det som hänt. Var och en är en enskild individ och ansvarar själv för sina handlingar. Det bor lika bra människor här som i resten av Finland, säger Heikkinen.

 • Kommentar: I Tyskland kan coronakrisen avgöra vem som efterträder Angela Merkel

  CDU:s partiledarkandidater har inte synts till under krisen.

  I Tyskland kan coronakrisen få långtgående följder också för landets politiska framtid. Förbundskansler Merkels kristdemokrater står fortfarande mitt i processen att utse hennes möjliga efterträdare och den pågående krisen verkar nu föra en hittills viktig krishanterare mot posten som kansler.

 • Fiskets natt, Kållby

  Forellfiske, sumodräkter och brinnande bilar vid åstranden.

  Varje år sedan 2001 fylls Esse å med forell och åstranden av bybor. Fiskets natt är en dold pärla bland Österbottens otaliga sommarevenemang.

 • Finlands längsta vägg, Brahestad

  En överraskande lång vägg förbluffar i Brahestad.

  I Brahestads trähusområde döljer sig en oväntad sevärdhet. Är det här Finlands längsta vägg?

 • Art Bank, Pargas

  Nordens enda offentliga Salvador Dalí-utställning.

  Surrealism i skärgården. I nordens enda offentliga Salvador Dalí-utställning kan du bekanta dig med en av 1900-talets mest kända surrealistiska konstnärers verk och träffa hans finlandssvenska reinkarnation.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland