Hoppa till huvudinnehåll

Uutissuomalainen: Inrikesministeriet uppmanar att berätta om minsta terrormisstanke för polis

Inrikesministeriets kanslichef Päivi Nerg.
Inrikesministeriets kanslichef Päivi Nerg. Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press Päivi Nerg,Inrikesministeriet,kanslichefer

Myndigheterna tar medborgarnas misstankar på allvar, säger Inrikesministeriets kanslichef Päivi Nerg. Trots händelserna i Åbo är Finland fortfarande tryggt, enligt Nerg.

Nerg bedömer att säkerhetssituationen i Finland har förändrats på så sätt att myndigheterna nu förhåller sig väldigt allvarligt också till de minsta misstankarna om terrorism.

I en intervju med Uutissuomalainen säger Nerg att hon hoppas att finländarna efter dådet i Åbo har ännu lägre tröskel för att kontakta myndigheterna om de hör eller ser något misstänkt.

Om man har den minsta misstanke om att en människa har några kopplingar till terrorism eller att hen vill skada någon måste den misstanken i dag tas på allvar. Också polisen tar sådana misstankar på allvar, säger Nerg.

Finland fortfarande världens säkraste enligt Nerg

En radikaliserad person kan tas under uppsikt av myndigheterna, om man misstänker att hen förbereder ett terrordåd. Men Nerg påminner ändå om att en person inte kan avlägsnas från landet endast på basis av en misstanke.

Trots det misstänkta terrordådet i Åbo är Finland fortfarande världens säkraste land, säger Nerg.

Hon tror inte att Finland kommer att bli något förstahandsmål för världens terrorister.

Hotnivån i Finland är för tillfället en tvåa på en skala där den högsta nivån är fyra, medan nivån är betydligt högre i till exempel Spanien.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes