Hoppa till huvudinnehåll

Benjamin Helander siktar på handbollskarriär utomlands

Porträttbild av Benjamin Helander.
Benjamin Helander utför sin militärtjänst för tillfället. Porträttbild av Benjamin Helander. Bild: Yle/ Bubi Asplund handboll,BK-46,Karis,Raseborg,Västnyland,Benjamin Helander,handbollsspelare,bk-46 handboll

18-åriga Benjamin Helander konkurrerar numera om speltid i den inhemska handbollsligan. BK-46-spelaren gjorde debut i herrlaget under veckoslutets Lärkkulla cup som enligt tradition är öppningen för Karisklubbens handbollssäsong.

Yttern Helander beskriver Lärkkulla cup som en viktig turnering för sitt lag.

- Vi spelade riktigt stabilt och det var en viktig turnering för oss. Jag vrickade min vrist under första matchen så under den matchen spelade jag bara en kvart. Efter det spelade jag i princip fullt ut både på back och ytter.

"Man får kriga om sin plats"

I herrarnas liga gäller det att hålla sig framme för att få speltid. BK-46 har många vänsteryttrar vilket gör att konkurrensen är hård särskilt på Helanders egen position.

- Överlag så har vi en bra konkurrenssituation. Det är alltid bra att man har någon att konkurrera med så slappnar man inte av. Det ger positiva effekter. Det är nyttigt att kriga om sin plats.

Tidigare spel i svenskt lag

Helander har ett förflutet i BK-46 men har under de tre senaste säsongerna bott i Sverige och spelat för Alingsås IK. Han gör ändå inte bara bra i från sig på handbollsplanen utan har också sysslat med både spjutkastning och höjdhopp.

Nu är det ändå klart att det är handbollen som är nummer ett för honom.

Vad var det som fick dig att välja handbollen?

- Sist och slutligen var det väl det att jag tycker handboll är lite roligare och så är jag lite bättre på handboll än på friidrott. Jag är en ganska social person så det föll sig mer naturligt att tävla i en lagsport.

Mångsidigheten är ett plus

Karisbon beskriver sig själv som en mångsidig spelare som har bra spelförståelse och som lätt kan göra mål på många olika sätt.

Fysiken är däremot något han känner att han måste förbättra.

- Jag borde få några kilon till. Mitt försvar kan jag bli lite säkrare i.

Målet är att spela med de bästa

Han har stora planer för framtiden och siktar på en professionell karriär ute i Europa.

- Ett huvudmål är att spela i en av de bästa ligorna i världen i Frankrike, Tyskland eller Danmark. Mitt mål är helt enkelt etablera mig i handbollsvärlden och blir en bra handbollsspelare.

Artikeln korrigerades 22.8 7.20. I det första citatet ändrades "back och höger" till "back och ytter".

Läs också

Västnyland

Bekanta dig med hur vi jobbar med Ansvarsfull journalistik

Nyligen publicerat - Västnyland