Hoppa till huvudinnehåll

Den huvudmisstänkta hade fått negativt asylbeslut

Robin Lardot, chef för Centralkriminalpolisen.
Robin Lardot, chef för Centralkriminalpolisen. Robin Lardot, chef för Centralkriminalpolisen. Bild: Lehtikuva Centralkriminalpolisen (CKP),Robin Lardot

Den huvudmisstänkta för knivattacken i Åbo hade fått ett negativt asylbesked, enligt uppgifter till Yle.

- Jag bekräftar att asylprocessen för den huvudmisstänkta pågår och att asylbeslutet har överklagats och att processen fortfarande pågår, säger Centralkriminalpolisens chef Robin Lardot till Yle.

Tidigare har polisen inte uppgett i vilket skede den huvudmisstänktas asylprocess är.

Besökte moské före attacken

Den huvudmisstänkta besökte en moské något före knivdådet, erfar Helsingin Sanomat.

Enligt tidningens uppgifter besökte 18-åringen moskén på Universitetsgatan i Åbo.

Bönen avslutades vid halv tretiden och nödcentralen tog emot nödsamtalet om attacken klockan 16.02 på fredagen.

Få marockaner beviljas asyl

Få marockanska medborgare får asyl i Finland. Sedan början av år 2015 har 294 marockaner sökt asyl här och bara 32 av dem har beviljats det.

- Asylsökande motiverar varför det finns risk för att de förföljs i sitt hemland och vi utreder om det stämmer. I de här marockanernas fall handlar det helt enkelt om att kraven på förföljelse i hemlandet inte uppfylls, säger Esko Repo, direktör för asylenheten vid Migrationsverket.

Det är enligt Repo vanligt att de marockanska asylsökandena senare drar tillbaka sin ansökan eller helt enkelt försvinner. De marockaner som beviljats asyl har ofta fått stanna på grund av hot på grund av sitt kön eller sexuella läggning.

- Ofta har det varit frågan om våld på grund av kön, människohandel eller hot till följd av sexuell läggning och största delen av dem som fått asyl är unga kvinnor, säger Repo.

Artikeln korrigerad 17.21: Uppgifter om att Lardot skulle ha sagt att beslutet var negativt har tagits bort. Enligt Lardot har den 18-åriga huvudmisstänkta fått ett asylbeslut, som han har överklagat. Enligt källor som Yle fått information från har asylbeslutet varit negativt.

Artikeln kompletterades klockan 18.14 med uppgifter av Migrationsverket om asylsökande i Finland, och korrigerades den 22.8 kl 7.53 med att Migris uppgifter gäller marockanska asylsökande.

Läs också