Hoppa till huvudinnehåll

Efter Nio är tillbaka – nu också i radio!

Mårten Svartström och Sonja Kailassaari med en katt i famnen
Mårten, Sonja och kattungen Sampo. Mårten Svartström och Sonja Kailassaari med en katt i famnen Bild: Yle/Parad Media Oy Sonja Kailassaari,Mårten Svartström,katt

Efter Nio är tillbaka i rutan efter sommarpausen. Måndagen den 21 augusti inleder TV-programmet sin sjunde säsong, klockan 21 i Yle Fem. Den här hösten bjuds det också på något alldeles nytt, nämligen Efter Nio i radio.

– Nu är det bara att ta sig i kragen igen, säger programledaren Mårten Svartström, tillbaka efter semestern.

Tillsammans med radarparet Sonja Kailassaari kommer han att stå värd för Efter Nio, varje måndag i Yle Fem.

– När vi nu går in för ett TV-program i veckan, så hoppas jag kunna lova att varje avsnitt blir en riktigt slipad diamant.

Det som är nytt är att veckans andra program sänds i radio, varje lördag morgon i Yle Vega. Sonja och Mårten kommer att låta en gäst per program anta en utmaning under en veckas tid. Det kan gälla att göra en livsstilsförändring, som att sluta åka bil eller leva på grönsaker. Eller något helt annat. Sonja Kailassaari hoppas att lyssnarna ska få många aha-upplevelser under höstens lopp.

– Det är alltid bra med självreflektion. Till exempel om man äter kött varje dag, så kan man fundera över om det verkligen är nödvändigt. Små förändringar gör vardagen mindre monoton, och det i sin tur gör livet mer spännande!

Första gästen som utmanas är producenten Lotta Backlund, som provar på en vecka helt utan socker. Programmet sänds lördagen den 26 augusti klockan 9.03 i Yle Vega, och finns också som podcast på Arenan.

 • Kulturminister Terho debuterar som kompositör

  Terhos verk spelades för första gången i Kuopio.

  Kulturminister Sampo Terho (Blå) debuterade som kompositör då hans verk Satavuotiaalle Suomelle framfördes i Kuopio. För orkesterversionen ansvarade kapellmästare Hekki Elo som beskriver kulturministerns vision om verket som väldigt tydlig. - Vi träffades ett antal gånger och utgick från det vi kom fram till då.

 • Otroliga sagan fullbordad – lilla Östersund vidare i Europa League

  Slog Zorja Luhansk och är klart för Europa League-slutspel.

  Det ska spelas Europa League på andra sidan nyår i Östersund. Den svenska uppstickaren slog Zorja Luhansk och är klart för slutspel – med en omgång kvar. "Man ville inte att matchen skulle ta slut. Man njuter verkligen", säger Saman Ghoddos.

 • USA: Julens högtidshandel är igång

  Ny slags julhandel:Thanksgiving, Black Friday, Cyber Monday.

  Thanksgiving och Black Friday präglar starten på handelns helg i USA. På måndag blir det Cyber Monday. Sen är den amerikanska julhandeln i full gång. 560 dollar är gåvobudgeten för medelamerikanen.