Hoppa till huvudinnehåll

Hyfsad turistsäsong i Österbotten

en hyllningsdans till den indiska guden ganesha framförs av tre kvinnor iklädda indiska folkdräkter
Konstens Natt i Vasa. en hyllningsdans till den indiska guden ganesha framförs av tre kvinnor iklädda indiska folkdräkter Bild: Yle/Jasmine Nedergård Rewell Center,Konstens natt,hyllningsdans

Det nyckfulla vädret har stundtals ställt till det för turismnäringen i sommar. En rundringning till några av städerna i Österbotten visar att man ändå är rätt så nöjda med hur säsongen har utfallit.

- Vi har förstås haft samma problematik med vädret som resten av landet, men annars har det gått jättebra. Så säger Jaska Pensaari, vd för Karleby Turism Ab

Hotellstatistiken för tiden januari-juni visar att totalantalet övernattningar har minskat med ett par hundra. De inhemska gästerna är färre än i fjol, men det förklaras delvis av att den finlandssvenska sång- och musikfesten drog upp statistiken i fjol.

- De utländska har i sin tur ökat med 1100, säger Pensaari. Det är både turister och affärsresenärer, företagen går bra och har besökare som övernattar.

Alla vinner på att samarbeta

Karleby har tillsammans med Jakobstad och Vasa gjort upp ett Archipelagoprogram för att marknadsföra skärgårdsturismen i området. Det här är ett exempel på ett samarbete som alla vinner på.

- Om man tänker på inhemska turister och besökare så konkurrerar vi säkert med varandra, men då det gäller utländska turister så måste vi erbjuda större helheter. Ju längre vi går, desto mera måste vi kunna erbjuda.

Den tycka familjefilmen "Matti und Sami", som till stor del har spelats in i Karleby, kommer att användas för att locka fler tyska turister till staden nästa år.

Filminspelning vid villan på Brudskär i Karleby
Filminspelningen. Filminspelning vid villan på Brudskär i Karleby Bild: Yle/Patrik Enlund Karleby distrikt,filmer,filmning,filmkonst,Brudskär (ö i Finland, Mellersta Österbotten),brudskär

Filmen lanseras i Berlin i februari nästa år och sen kommer den ut på biograferna i mitten av april. Filmen handlar om att drömstället för huvudkaraktärerna Matti och Sami är en stuga i Karleby.

- Före nästa säsong måste vi därför se till att ha ett tillräckligt antal stugor att erbjuda till uthyrning, säger Pensaari. Vi är inte vara här att privatpersoner hyr ut sina stugor, men det måste vi fixa.

Svenskarna har återfunnit Jakobstad

Sommaren har varit livlig i Jakobstad, säger Tiina Pelkonen på stadens turistbyrå. Som bäst håller de lokala företagen på att lämna in svar på en enkät om hur säsongen har utfallit.

- De flesta som hittills har lämnat in svar säger att sommaren har varit bättre än fjolåret, trots det dåliga vädret.

80-85 procent av turisterna i Jakobstad är finländare, från närområdet men också längre bortifrån. Sverige, Norge men också Centraleuropa är också representerat.

Aspegrens Trädgård, porten
Aspegrens Trädgård i Jakobstad. Aspegrens Trädgård, porten porten

Att passagerarmängderna på Wasa Express växer märks också på att flera turister från Sverige kommer till Jakobstad också, säger Pelkonen.

Marknadsföring i bland annat sociala medier har gjort sitt för att öka besökarantalet. Det är också något man har att fundera på hur man också i fortsättningen marknadsför regionen.

- Samarbetet med närkommunerna är också viktigt för oss. De har stugor, campingar och sån service som vi inte har här, säger Tiina Pelkonen.

Regnig juli

Sommaren har varit utmanande med tanke på vädret. Juni var väldigt bra men juli, som är en sån månad då många inhemska turister bokar resor "ex tempore", var dålig.

- Jag ringde runt till hotell, restauranger och evenemangsarrangörer för att kolla hur sommaren har varit. I juli var det nog bara barerna som kunde säga att det gick bra, säger Max Jansson på Visit Vaasa.

I Västerbotten har medvetenheten om Österbotten som turismmål har gått framåt enormt säger Jansson och berättar om hur det var på Stora Nolia-mässan i Umeå för någon vecka sen:

- För två år sen så frågade folk "Går båten? Vad kan man göra i Finland?" Nu var det så här att "Vi är på väg", "vi har varit" eller "vi ska fara" och intresset var stort.

Säsongen är inte ännu slut

Marknadsföring i all ära, men det som är guld värt är att andra berättar om sina upplevelser och erfarenheter. Resebloggare och -vloggare är inflytelserika och att få sådana uppmärksamma regionen är oerhört viktigt.

- Till exempel nu på torsdag och fredag är två av Frankrikes populäraste bloggare, Clo & Clem, på kommande hit, säger Jansson.

Vi har passerat mitten av augusti, men ändå är turismsäsongen inte slut. Då finländarna återvänder till skolor och arbetsplatser så har folket nere på kontinenten ännu ledigt.

- Vi bör komma ihåg att nu är det turistsäsong för europeerna, vi måste göra allt vi kan för dem. Där har vi en utmaning att tänka på att det kommer folk hit och då måste vi ha nånting för dem.

Jansson säger att medvetenheten om det här nog växer. Fler och fler turismföretagare ser längre in i september, rentav oktober, men det beror förstås på vilken verksamhet man har.

Kyrkstallar och växthus

I Närpes säger Marianne Winter, en av Närpes turisms guider, att man tagit emot resesällskap i en mängd som motsvarar fjolåret. Ett tjugotal bussgrupper, totalt 650 resenärer, har hittills guidats runt.

- De flesta har varit från finska trakter, dubbelt så många finsk- som svenskspråkiga. Så har vi faktiskt haft en grupp emigrantättlingar från USA, som var på en rundresa i Finland.

I Närpes är det främst de gamla kyrkstallarna som lockar turister. Folk vill gärna också besöka något av de många växthusen i tomatriket.

- I år har det ändå tyvärr inte gått att komma in i något växthus, säger Winter. Det lär vara något virus som är orsaken till det.

Det ordnas också en resa i Närpes riktad till Närpesborna själva. I år gick resan till sydvästra Närpes: Kalax, Tjärlax, Benvik och Eskilsö.