Hoppa till huvudinnehåll

Krisarbetet fortsätter i Åbo - nu inleds det mentala stödarbetet

Närbild på blomster- och ljushavet på Salutorget i Åbo.
Många hämtar blommor och ljus till Salutorget i Åbo. Närbild på blomster- och ljushavet på Salutorget i Åbo. Bild: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN Åbo,terrorism,knivhuggning i åbo

Behovet för krishjälp har varit stort efter fredagens knivdåd. Krisgruppen i Åbo har blivit kontaktad närmare 140 gånger fram till måndagsmorgonen, berättar Sirpa Kuronen, chef för familje- och socialarbete vid Åbo stad.

- Under måndagen inleder vi det mentala stödarbetet för de som behöver det. Det gäller anhöriga, de som varit vittnen till händelsen eller andra som har varit svårt berörda av det här och behöver mentalt stöd. Så nu inleds det arbetet, säger Kuronen.

Den akuta krismottagning som fanns i samjouren vid ÅUCS lades ner på söndagskvällen.

En rosavit ros i görgrunden framför ett hav av ljus och blommor som sörjande människor har placerat på Salutorget i Åbo.
En rosavit ros i görgrunden framför ett hav av ljus och blommor som sörjande människor har placerat på Salutorget i Åbo. Bild: Lehtikuva Åbo,Salutorget (Åbo)

Kristelefonen tar fortsättningsvis emot samtal på numret 02- 262 6003. Åbo stad fortsätter med tjänsten så länge det finns behov.

- Kristelefonen är i bruk tills vidare. Vi kommer att informera då vi upplever att det inte längre finns behov för den här tjänsten, fortsätter Kuronen.

Många vill byta några ord med Röda Korset på Salutorget i Åbo

Röda Korset kommer också att finnas på plats på Salutorget åtminstone ännu i dag, måndag.

Många har tagit kontakt med Röda Korsets krisarbetare på torget och behovet har varit stort.

Kommer alla att få hjälp och i hur snabb takt kan ni erbjuda det?

- Vi strävar efter att erbjuda hjälp åt alla som behöver det. Vi kommer att bedöma hjälpbehovet och prioriterar behovet så, att de som har varit på plats under knivhuggningen får hjälp så snabbt som möjligt.

- Behovet av hjälp kan ibland komma i efterhand. Först tänker man att man klarar sig, men sedan kan det komma fram att man inte klarar av situationen utan hjälp. Så vi vet inte ännu hur stort behovet sist och slutligen är, konstaterar Kuronen.

Läs också