Hoppa till huvudinnehåll

Livstid för "Arbogakvinnan" - ex-pojkvännen utvisas

Slutplädering under rättegången mot de misstänkta.
Slutplädering under rättegången mot de misstänkta. Bild: /All Over Press domstolar,mord,mordförsök,Arboga

Johanna Möller döms till livstids fängelse efter de uppmärksammade "sommarstugemorden" i Sverige. Hennes före detta pojkvän Mohammad Rajabi döms till 14 års fängelse och utvisas.

Den så kallade Arbogakvinnan döms på samtliga åtalspunkter: mord och försök till mord på föräldrarna, anstiftan av mord på maken samt stämpling till mord i några fall.

Hon döms också för stämpling till grov misshandel i ett fall, grovt bedrägeri, försök till grovt bedrägeri medelst brukande av falsk urkund, givande av muta, urkundsförfalskning, och hot mot tjänsteman.

Hennes uppfattning är ju att domen är helt felaktig och hon förnekar samtliga gärningar.― Möllers advokat Amanda Hikes

Ex-pojkvännen Rajabi döms för mord och mordförsök till fängelse i 14 år.

Den dömdas ex-pojkvän under slutpläderingen.
Ex-pojkvännen under slutpläderingen Den dömdas ex-pojkvän under slutpläderingen. Bild: /All Over Press Arboga,mord,domstolar,rättegång

Rajabi ska utvisas och förbjuds att återvända till Sverige.

Åklagaren yrkade först på livstid för Rajabi, men ändrade sig för två veckor sedan efter att dokument från Iran styrkt att Rajabi var under 21 år när mordet begicks.

Bakgrund: Arbogafallet

42-åriga Johanna Möller åtalades för mord på sin pappa, mordförsök på sin mamma samt anstiftan till mord på sin man.

I augusti 2015 hittades hennes make drunknad på grunt vatten nedanför familjens sommarstuga utanför Arboga.

En sen kväll ett år senare överfölls Johanna Möllers far och mor med kniv i sommarstugan. Fadern dog och modern skadades svårt.

Möllers tidigare pojkvän, Mohammad Rajabi, har erkänt dådet mot föräldrarna och sagt att Johanna Möller gav honom kniven.

I juni beslutade tingsrätten att de båda skulle genomgå rättpsykiatriska undersökningar och i handlingen fastslås att bevisningen mot de båda är "övertygande".

Motiv som nämnts är svartsjuka, osämja och pengar.

Johanna Möller har även åtalats för stämpling till mord, försök till grovt bedrägeri, grovt bedrägeri, urkundsförfalskning, givande av muta samt hot mot tjänsteman.

Möller nekar till allt.

Text: FNB-TT


Utöver fängelsedomarna ska såväl Möller som Rajabi betala skadestånd till Möllers makes familj och medlemmar ur hennes egen familj.

Makens död

Det var i augusti 2015 som Möllers make hittades drunknad på grunt vatten nedanför familjens sommarstuga utanför Arboga. Ett år senare överfölls Möllers far och mor med kniv i sommarstugan. Fadern dog och modern skadades svårt.

Mohammad Rajabi har erkänt mord och mordförsök på föräldrarna. Men vad gäller mordet på maken finns inget erkännande och rätten har inte kunnat fastslå exakt hur, eller ens var, mordet ska ha skett.

Det står dock redan klart att domen mot Johanna Möller kommer att överklagas.

- Hennes uppfattning är ju att domen är helt felaktig och hon förnekar samtliga gärningar. Hon känner sig oskyldigt dömd och vill givetvis ha en ny prövning av hovrätten, säger Möllers advokat Amanda Hikes.

Text: FNB-TT