Hoppa till huvudinnehåll

Mervento lever vidare

Plattformen har nått halvvägs längs med vindmöllan i Sundom.
Plattformen har nått halvvägs längs med vindmöllan i Sundom. Bild: Yle/Joni Kyheröinen wasa wind

Merventos konkursbo har köpts upp av det nygrundade företaget Mervento Power Technology & Engineering. Företaget har inlett ett affärssamarbete med Citec inom cleantech.

- Vi ville främst komma åt Merventos teknologi. Vare sig vi vill eller inte kommer förnyelsebar energi i framtiden och den här teknologin är väldigt intressant för oss, säger Ingmar Sjöblad, VD för Mervento Power Technology & Engineering.

Enligt Sjöblad finns det intressanta lösningar i Merventos teknologi och han bedömer att teknologin är konkurrenskraftig på den asiatiska marknaden.

Den nya ägaren av Mervento är ett konsortium med två indonesiska företag; Puri Usaha Group, en utvecklare av kraftproduktionsprojekt i Indonesien och Hero Intiputra Group, ett företag som investerar i livsmedelsproduktion, handel och detaljhandel. Med köpet av Mervento vill konsortiet utveckla tekniken vidare tillsammans med Citec genom att använda avancerad teknik och tekniskt kunnande i Vasaregionen för att bygga vindkraftsparker i Asien.

Mervento Power Technology & Engineering grundades i sommras. Köpet av konkursboet och samarbetet med Citec är så nya att Sjöblad inte vill eller kan säga så mycket om framtiden.

- Planeringen går framåt. Nu finns en turbin med Merventos teknologi. Vi måste utveckla det här vidare och bygga fler.

Asiatiska marknaden intressant

Den asiatiska marknaden är den intressantaste och på sikt är det där Mervento kommer att verka.

Enligt samarbetsavtalet med Citec ska Citec leverera ingenjörstjänster.

- Citec har ju lång erfarenhet inom kraftverksplanering, utveckling och ingenjörstjänster. Där ser vi synergier mellan de båda bolagen.

- I dagens affärsmiljö är det viktigt att vara flexibel och leta efter nya samarbetsmodeller. Vi ser fram emot att arbeta nära Mervento inom förnybar energi, vindkraft, turbiner och projektutveckling, säger Martin Strand, VD för Citec i ett pressmeddelande.

Utnyttja energiklustret

Sjöblad påpekar att energiklustrets kunnande är strakt i Vasaregionen och på Mervento finns det specifika kunnandet om turbinen och vindkraften.

- Jag är övertygad om att kunnandet som finns här måste utnyttjas. Här finns det som behövs för att utveckla Mervento.

Vindmöllan i Sundom i Vasa ingår i det här skedet inte i köpet.

- Vi förhandlar om den och når antagligen ett resultat under hösten.

Sjöblad har tidigare jobbat med energianläggningar bland annat för Wärtsilä och han har bott i Asien.

- Under de senaste åren har jag utvecklat projekt inom vindkraft här i Finland.

Sjöblads vision för Mervento är att fortsätta utveckla teknologin till en högteknologisk vindturbin och få projekt ute i världen och främst i Asien.

- I Asien är Merventos namn väldigt högt värderat. Redan 2012 när Merventos planer kom ut förutsåg man att det skulle bli väldigt bra.

I oktober 2016 ansökte Mervento om konkurs. Sjöblad tror att det kommer att gå bättre den här gången.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten