Hoppa till huvudinnehåll

Minnesstund för offren i Åbo på Narinken i Helsingfors – "Våld kan inte besvaras med våld"

Minnesstund på Narinken för offren i knivattacken i Åbo.
Ett par hundra deltog i minnesstunden på Narinken för att hedra minnet av offren i Åbo. Representanter för olika religioner deltog. Minnesstund på Narinken för offren i knivattacken i Åbo. Bild: Kristian Svensson/Yle minnesstund

Omkring två hundra människor samlades invid Kampens kapell på Narinken för att hedra minnet av offren i knivattacken i Åbo. Representanter för många olika religioner var på plats på Narinken på måndag kväll.

Tillställnigen ordnades av Helsingfors kyrkliga samfällighet, Religionernas samarbete i Finland och av det muslimska samfundet i Finland.

- Det är irriterande och ledsamt, beskriver 10-årige Helsingforsbon Dali sina känslor efter knivattacken i Åbo. Han har kommit till minnesstunden tillsammans med sin familj.

- Det här är förstås sorgligt, men framför allt hoppas jag nu att diskussionen inte blir polariserad. Hoppas människorna tillsammans kan bygga någonting bättre på basis av det här, säger Saana Keskitalo.

Curt Richter deltog i minnesstunden på Narinken som ordnades för att hedra offren i Åbo.
Amerikanskfödde Helsingforsbon Curt Richter tycker att vi lever i skrämmande tider. Curt Richter deltog i minnesstunden på Narinken som ordnades för att hedra offren i Åbo. Bild: Kristian Svensson/Yle Knivattack i Åbo 2017,narinken

"Vi har aldrig levt under en mer skrämmande tidsperiod"

Också amerikanskfödde Curt Richter har kommit till Narinken för att hedra minnet av offren i Åbo.

- Egentligen är jag här för att minnas offren för olika våldsamheter, inte bara i Åbo. Våld kan inte besvaras med våld, säger Richter.

Människor på minnesstunden på Narinken. Minnesstunden ordnades för att hedra minnet av offren i knivattacken i Åbo.
Minnesstunden på Narinken gick lugnt till. Människor på minnesstunden på Narinken. Minnesstunden ordnades för att hedra minnet av offren i knivattacken i Åbo. Bild: Kristian Svensson/Yle kampen

- Jag tror inte att vi någonsin har levt under en lika skrämmande tidsperiod som nu. Titta bara på vad som händer i världen och på president Donald Trump, säger Richter.

Alla som Yle Huvudstadsregionen talar med på Narinken säger ändå att de tänker fortsätta leva som normalt.

- Finland är inte längre någon ö, men attacken påverkar inte mitt sätt att leva. Det finns inget att vara rädd för, säger Ari Lundgren.

Helsingfors kulturdirektör: Viktigt att religiösa grupper diskuterar

På Narinken träffar Yle Huvudstadsregionen också Tuula Haavisto som är kulturdirektör i Helsingfors. Haavisto poängterar ändå att hon på minnesstunden representerar sig själv och sina åsikter.

- Det är viktigt att alla religiösa organisationer samlas för att tala och för att visa att alla är eniga om att det som hände i Åbo inte är rätt, säger Haavisto.

Tuula Haavisto, kulturdirektör i Helsingfors, deltog i minnesstunden för offren i Åbo på Narinken i Helsingfors.
Tuula Haavisto, kulturdirektör i Helsingfors, tycker att det är viktigt att representanter för olika religioner diskuterar sinsemellan. Tuula Haavisto, kulturdirektör i Helsingfors, deltog i minnesstunden för offren i Åbo på Narinken i Helsingfors. Bild: Kristian Svensson/Yle minnesstund

- I framtiden kommer klimatförändringen att gå vidare och jag tror att allt fler människor kommer till Finland. Vi måste förnya Finland så att vi kan leva tillsammans med de människor som i varje fall kommer hit, säger Haavisto.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen