Hoppa till huvudinnehåll

Motioner om mer närmat och mindre halvfabrikat i Borgå ratas av beredningen

Centralköket Köökkis mat provsmakas i Lojo
Hurdan skol- och daghemsmat borde Borgå erbjuda i framtiden? Frågan har väckt mycket debatt (illustrerande arkivbild). Centralköket Köökkis mat provsmakas i Lojo Bild: Yle/Monica Slotte metsolan koulu

Varken motionen om att inte använda halvfabrikat i centralköket i Borgå eller motionen om närproducerad mat föreslås leda någon vart.

- Jag tycker att beredningens beslutsförslag inför mötet svarar mycket dåligt på de synpunkter motionen tar fram, säger Outi Lankia (Centern).

Hon och Anne Korhonen från samma parti står bakom en motion om att Borgås nya centralkök borde tillreda maten från grunden och inte använda sig av halvfabrikat.

Affärsverket Borgå lokalservice direktion tar ställning till den här motionen och till en motion om användningen av närproducerat på sitt möte på tisdag.

Beredningens svar på Lankias och Korhonens motion återremitterades för ny beredning i maj, då direktionen för lokalservice för första gången skulle behandla motionen.

Malet köttbiffar på grillen.
Köttfärsbiffar borde tillredas från grunden i centralköket. Malet köttbiffar på grillen. Bild: Carl Jantzen/CC-by-sa-2.0 malet kött,köttprodukter,färser,hamburgerbiff,grillrätter,hamburgare

"Svarar inte på våra frågor"

Nu har beredningen kommit med ett nytt förslag till utlåtande.

- I svaret talas det om nuggets och festmåltider, och saker som vi inte ens har tagit upp i motionen. Jag hade hoppats att man skulle svara på de frågor vi tar upp, säger Lankia.

Lankia och Korhonen föreslog till exempel att biffar och köttfärs inte skulle vara förbehandlade, utan tillredas från grunden i centralköket.

- Svaret bemöter inte det här alls, och kringgår det vi tar upp i motionen. Vi tog också upp den information som beslutsfattarna fick av tjänstemännen innan beslutet, och den punkten kommenteras inte heller.

I beredningens svar konstateras att staden tillreder mat i centralköket som kunden är redo att beställa och betala för. I klartext styr alltså ekonomin vad staden har möjlighet att tillreda och inte.

Borde då centralköket få mer resurser i budgeten, för att kunna tillreda sådan mat som ni nu efterlyser?

- Svaret tar inte ställning till vad det skulle kosta att till exempel ha en maskin som gör köttbullar i centralköket. Inga kostnader presenteras så att man kan jämföra vad våra krav skulle kosta jämfört med nuläget.

Outi Lankia, Centern, Borgå, kandidat i riksdagsvalet 2015.
Outi Lankia (arkivbild) Outi Lankia, Centern, Borgå, kandidat i riksdagsvalet 2015. Bild: Yle outi lankia

"Högklassig mat till vettiga kostnader"

Målet för centralköket är att producera högklassig mat till vettiga kostnader, står det i beslutsförslaget.

Enligt staden är för tillfället spenatplättar och kycklingnuggets de egentliga halvfabrikaten.

I övrigt används i matlagningen måltidskomponenter som utvecklats för storkök, samt förbehandlade råvaror.

Närproducerade råvaror ska användas enligt tillgång, och affärsverket ska öka användningen av närproducerad och ekologisk mat under 2017.

Om man i centralköket avstår från måltidskomponenter och förbehandlade råvaror ökar produktionskostnaderna. Dessutom kan man inte garantera produktsäkerhet och hygien på samma sätt.

Färdiga nässelplättar.
Spenatplättar. Färdiga nässelplättar. Bild: YLE/Ida Bäckman nässelplättar

"Barnen tycker om spenatplättar"

Staden konstaterar också att spenatplättar och broilernuggets hör till barnens favoriträtter.

I övrigt kan centralköket satsa mer på sås- och sopprätter för att undvika kött-, fisk- och broilerbiffar.

Dessutom ger man i utlåtandet exempel ur den följande matsedeln på åtta veckor och de rätter som ingår där.

Lankia konstaterar att hon är intresserad av att höra direktionens svar på motionen.

- Men stadsstyrelsen ger ju ändå det slutliga svaret på motionen, säger hon.

Motion om närproducerat behandlas också

Stadsfullmäktiges ordförande Mikaela Nylander, SFP, står i sin tur bakom en motion om närmat.

Där föreslås det att Borgå stad bör utreda fördelarna och nackdelarna med att köpa in närproducerad mat, i den utsträckning som det är möjligt enligt avtalet med Kuntahankinnat.

Staden anlitar Kuntahankinnat för upphandling av livsmedel.

Undertecknarna vill att utredningen kopplas till de beslut som fattas om verksamheten i det nya centralköket.

Skolmat.
Skolmat. Bild: Hanna Othman / Yle skolmat,matsal,Dörrmatta,mjölk (mjölkprodukter)

Ingen ny utredning föreslås

I beslutsförslaget föreslås ingen ny utredning om närmat, eftersom Borgå fortsätter beställa in produkter på samma sätt som tidigare. Staden fortsätter att använda närproducerat i mån av möjlighet.

För tillfället köper affärsverket bageriprodukter av Henriksson så att beställning och leverans sker direkt via bageriet och fakturering sker via Kespro.

En utmaning är att tillgången på lokalt förbehandlade rotfrukter och tvättad potatis enligt staden är dålig.

Outi Lankia anser att också den här motionen av Nylander var bra, och undertecknade den själv.

- Jag tycker absolut att Borgå behöver den utredning som föreslås, och en egen matstrategi med linjedragningar gällande vilka livsmedel vi ska använda oss av, säger Lankia.

Mikaela Nylander
Mikaela Nylander (arkivbild) Mikaela Nylander Bild: Yle/Fredrika Sundén Mikaela Nylander,Svenska folkpartiet i Finland,Kommunalvalet 2017

Läs också