Hoppa till huvudinnehåll

Privatiseringen av veterinärtjänster oroar

Leonbergerhunden Jalmari.
Arkivbild. Leonbergerhunden Jalmari. Bild: Yle / Ted Urho evidensia,leonberger

De kommunala veterinärerna är oroade över att veterinärservicen kan privatiseras i och med social- och hälsovårdsreformen. - Det är dåligt för djurägare på landsbygden, säger tillsynsveterinären Miia Viitala.

Om och när vårdreformen träder i kraft är det inte enbart människornas vård som flyttas över till landskapen, även veterinärtjänsterna ska skötas av landskapen.

För tillfället sköter kommunerna om husdjurens och produktionsdjurens ickebrådskande veterinärservice samt om jouren för alla djur.

Men om det finns tillräckligt med privata veterinärer i området behöver inte kommunerna erbjuda service för ickebrådskande fall. Och i de större städerna, där veterinärservicen i stort sett är privat, är så oftast fallet.

Veterinärer oroliga att tjänsterna centraliseras

Det har föreslagits att också landskapen ska bolagisera husdjurens ickebrådskande veterinärservice ifall det också finns privata veterinärer i regionen. Det här innnebär att landsbygdens service kan bli lidande, ifall privata aktörer koncentrerar sig till tätorterna.

- Enligt oss är det dåligt för djurägare som bor längre bort från städer, de får inte så lätt hjälp. Jag tror också att det kan bli mera djurskyddsproblem, säger Miia Viitala vid Västkustens miljöenhet.

Viitala undrar hur det ska gå för till exempel produktionsdjuren ifall de kommunala veterinärerna försvinner från landsbygden. Enligt henne är inte privata veterinärkliniker intresserade av produktionsdjur, eftersom det är dålig business.

- Det ska finnas en trygghet, så att det finns några människor som tar hand om alla djur, konstaterar Viitala.

Privatiseringen kan leda till högre priser

Privata veterinärstationer anser att tjänsterna som kommunala veterinärer erbjuder förvrider konkurrensen. Viitala är rädd för att priserna höjs ifall allt privatiseras.

- Jag är nog bekymrad över situationen. De som bor lite längre bort och inte har så mycket pengar får det svårt. Finland ska inte vara ett land där bara rika människor får ha djur.

Viitala har inget emot att också privata aktörer finns på marknaden, men även kommunerna ska erbjuda veterinärtjänster.

- Det är ju förstås bra för kunden att man kan välja ifall man vill ha privat eller kommunal service.

Inom Västkustens miljöenhets samarbetsområde finns i dagens läge fem veterinärmottagningar och i Jakobstadsregionen finns tre kommunala mottagningar.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten