Hoppa till huvudinnehåll

Sipilä: Rätten till liv viktigare än rätten till integritet

Statsminister Juha Sipilä (C) på ambassadörsmötet i Helsingfors den 21 augusti 2017.
Statsminister Juha Sipilä (C) på ambassadörsmötet i Helsingfors den 21 augusti 2017. Statsminister Juha Sipilä (C) på ambassadörsmötet i Helsingfors den 21 augusti 2017. Bild: Lehtikuva Juha Sipilä

Politikerna måste anstränga sig över partigränserna för att få den planerade underrättelselagstiftningen i kraft, säger statsminister Juha Sipilä (C). Han uttalade sig på ett ambassadörsmöte i Helsingfors i dag.

Sipilä sade att det efter händelserna i Åbo borde vara grundlagsmässigt klart att man måste få lagen i kraft.

Han sade att rätten till liv är en grundläggande rättighet som står högre än rätten till integritet.

- Jag hoppas att alla partier i riksdagen håller med om det, sade han.

Sipilä sade att det inte får vara så att Finland får information om potentiellt farliga personer från utlandet utan att självt kunna utreda dessa personer.

Enligt Sipilä är underrättelselagstiftningen en del av den nationella säkerheten, och Finland ligger efter EU-nivån när det gäller att få en sådan lagstiftning i kraft.

President Sauli Niinistö sade i går att han hoppas att underrättelselagstiftningen träder i kraft snabbt.

- Allt som kan göras måste göras, sade Niinistö i ett tal på Talludden i går.

Den lagstiftning som planeras skulle bland annat ge myndigheterna rätt att bedriva underrättelseverksamhet på nätet. Underrättelseverksamheten skulle kunna ske i Finland och utomlands.

Skyddspolisen skulle allt mer få rollen som underrättelsemyndighet. För att man ska kunna ge polisen underrättelsefullmakt krävs ändringar i grundlagen.

"Måste identifiera dem som missbrukar systemet"

Sipilä sade vid dagens ambassadörsmöte att Finland kommer att fortsätta hjälpa människor i nöd, trots landets egna svåra ekonomiska situation.

- Vi tar emot asylsökande och flyktingar. Men samtidigt måste vi göra allt som går för att försäkra oss om att de som kommer till Finland verkligen kommer från nödställda förhållanden. Om det inte är fallet så bör vi ha snabba sätt att avlägsna dem som kommit till Finland på fel grunder. Vi måste i ett tidigare skede kunna identifiera dem som missbrukar systemet.

Soini betonar rättsstaten

Utrikesminister Timo Soini (NA) betonade att Finland är en rättsstat och att det endast är som en rättstat som vi kan vinna över terrorismen.

Enligt Soini visar våldsdådet Åbo i fredags att det finns terrorism också i Finland. På ambassadörsmötet framförde han också sina kondoleanser till offren och deras anhöriga.

Soini påminde om att terrorism inte kommer ur tomma intet, utan att det är resultatet av långa orsak-och-verkan-samband. Han sade att det internationella samarbetet är viktigt för att bekämpa terror.

(FNB)