Hoppa till huvudinnehåll

Tuula Jäppinen - Jokern i stadsdirektörsvalet

Tuula Jäppinen
Tuula Jäppinen Bild: Kommunförbundet Lovisa,stadsdirektörer,kommunförbundet

Jäppinen är den enda finskspråkiga kandidaten kvar i stadsdirektörsvalet i Lovisa. Trots namnstarka konkurrenter tror hon på sina erfarenheter och kunskaper.

Jäppinen arbetar vid kommunförbundet i Helsingfors och har bott i Lovisa i sjutton år. Hon har tidigare varit stadens turismsekreterare och arbetat som projektchef vid Östra Nylands förbund.

På onsdagen hölls lämplighetstesten vilket också var första gången kandidaterna kvar i loppet var med samtidigt.

– Testen pågick i närmare åtta timmar och bestod av flera olika moment. I det här skedet är det svårt att säga hur det gick.

Kvar återstår endast tre kandidater. Förutom Jäppinen är Ralf Sjödahl och Jan Oker-Blom kvar bland de ursprungliga 15 som sökte jobbet. Jäppinen tror att det är hennes erfarenhet som gjort att hon klarar sig så här långt.

– Jag har både jobbat inom Lovisa stad och jag har väldigt mångsidiga erfarenheter. Den senaste tiden har jag bland annat jobbat med att hjälpa kommuner att förbereda sig inför social-och hälsovårdsreformen och jag tror att det är något som man värdesatt i hittills i processen.

Enda finskspråkiga kandidaten

Jäppinen är den enda finskspråkiga kandidaten kvar i valet. I Lovisa har Svenska Folkpartiet majoritet i stadsfullmäktige.


Tror du att det försvårar dina chanser att bli vald när de andra två har SFP-koppling?

– Enligt kommunlagen så är tjänstemännen och politiken vara separat, så jag hoppas att det inte kommer att påverka valet. Under den tid jag har jobbat i Lovisa har jag dessutom använt svenska dagligen, även om jag fortfarande vill jobba på min svenska. Tvåspråkigheten är en rikedom, säger Jäppinen.

Jokern i valet

På kommunförbundet arbetar Jäppinen med innovationsutveckling, och en av de saker hon strävar till är att kunna utnyttja kunskaper inom staden som inte nödvändigtvis finns bland stadens anställda.

– Det är något vi jobbat mycket med vid kommunförbundet. Bland annat har vi ordnat workshoppar då vi låter utomstående människor dela med sig av kunskaper till de anställda, det är något jag vill ta med mig till Lovisa.

Hon säger också att det faktum att hon inte är en lika namnstark kandidat som Jan Oker-Blom och Ralf Sjödahl kan vara till hennes fördel.

– Jag tror att jag är annorlunda än de andra. Även om jag inte är den mest namnstarka av kandidaterna så är jag verkligen inte en svag länk.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland