Hoppa till huvudinnehåll

Utmaningar i sociala situationer är veckans tema på Sluta panta

Två tecknade figurer. En av figurerna är arg.
Två tecknade figurer. En av figurerna är arg. Bild: Sluta Panta sluta panta

Har du svårt att bilda vänskapsrelationer? Känner du ofta att du blir utanför? Blir det lätt bråk mellan dig och andra? Tänker du att du inte är lika bra som andra? Har du svårt att hantera dina känslor i utmanande situationer? Funderar du ofta på vad andra tänker om dig? Låter du det påverka dina handlingar? Hatar du att förlora?

Om du svarar ja på en eller flera frågor så kan inkommande chatt vara något för dig. Vi kommer att chatta om sociala situationer utifrån era egna erfarenheter, men också utifrån allmänna situationer som vi alla människor möter ibland. Utgångspunkten är, att ingenting bara händer utan det är vi själva som skapar situationerna. Ibland medvetet, men oftast helt omedvetet.

Ett jätte vanligt exempel är när man ska gå på fest. Redan hemma börjar man fundera och tänka tankar som; Hurdana kläder ska jag ha på mig? Vad kommer de andra att tänka om mig? Kommer jag att vara ensam hela kvällen? Kommer alla att tycka att jag är urtråkig och dum? Om man går till festen med sådana tankar kan det faktiskt hända att kvällen blir tråkig men inte för att andra tycker att man är tråkig utan för att man själv har målat en så negativ bild i sitt huvud att det är svårt att ändra den. Samma tankar kan snurra i huvudet också en vanlig skolmorgon. Då är det frågan om omedvetet beteende, som går att ändra genom att bli medveten om sina tankar och deras påverkan på sig själv.

Vi är också många människor i världen som inte känner sig så bekväma bland andra människor utan istället alltid tycker att det känns jobbigt eller pinsamt att umgås med andra. Måste man faktiskt prata med alla de där obekanta, halv bekanta eller till och med bekanta människor? Vad ska man ens säga när man helst inte skulle vilja prata alls? Hur klarar jag av skolan när jag tycker att det är jobbigt att samarbeta med andra? Finns det ens arbetsställen där man kan jobba bara för sig själv? Hur kommer jag att hitta en flick- eller pojkvän när jag har så svårt att bli vänner med nya människor?

Vi människor är alla olika och vi fungerar/handlar till exempel utifrån vårt temperament, tidigare erfarenheter, spontana reaktioner och sociala normer. För vissa människor känns sociala situationer oftast lätta och naturliga medan vissa måste jobba lite extra för att klara av dem. Oftast kan vi påverka våra handlingar ganska lätt själv men ibland fungerar vår hjärna annorlunda än andras, till exempel om det finns neuropsykiatriska svårigheter så som adhd eller add, och då behöver man ofta extra verktyg och stöd för att klara av de utmanande situationerna bättre.

Kom med och chatta med mig måndag 21.8 och tisdag 22.8 kl. 19-22 på Sluta Panta! ☺ Du hittar chatten HÄR.

Kati Sell
Neuropsykiatrisk coach
Barnavårdsföreningen, Familjehörnan