Hoppa till huvudinnehåll

Arbetslösheten sjunker i rask takt i Egentliga Finland

Person som utför metallarbete med visir, gnistor i mörk omgivning.
Person som utför metallarbete med visir, gnistor i mörk omgivning. arbetare

Flera goda nyheter serveras i NTM-centralens färskaste granskning av arbetslöshetssiffrorna. Arbetslösheten minskar och det gäller också långtidsarbetslösa och unga, oberoende av utbildningsbakgrund. Snabbast sjunker arbetslösheten i Nystadsregionen.

I slutet av juli var antalet arbetslösa arbetssökande i Egentliga Finland klart färre än ifjol. Cirka 28 300 personer hörde då till den gruppen, och det är 4 500 eller 14 procent färre än i juli 2016.

Det är vanligt att antalet arbetssökande ökar i juli. Det beror främst på faktorer typiska för sommaren: studerande som utexamineras och tar klivet ut på arbetsmarknaden, och tidsbundna kontrakt som löper ut. I år ökade antalet arbetslösa i Egentliga Finland med 1 100 personer i juli.

Människor runt ett mötesbord
Människor runt ett mötesbord Bild: Mostphotos/lev dolgachov grupp,kommunikation,uppstartsbolag,iPad,pekdatorer,coffee,bord,Samarbete,makar,kollegor

I hela landskapet utgjorde de arbetslösa 12,5 procent av arbetskraften. Andelen är 1,9 procentenheter mindre än för ett år sedan, och lika stor som i hela landet i snitt.

Andelen arbetslösa var färre än i juli ifjol i hela Egentliga Finland men minskade mest i Nystadsregionen. Där hade antalet arbetslösa minskat med 22 procent jämfört med samma tid i fjol, medan andelen sjönk långsammare, med 6 procent i Åbolands skärgård.

Två anställda i en lagerbyggnad.
Två anställda i en lagerbyggnad. Bild: All Over Press jobb,Jobb (musikstycke),arbete,lager,Fabriksarbete

Högst var andelen arbetslösa i Salo (14,1 %) och i Åbo (16,1 %). Andelen arbetslösa är lägst i Åbolands skärgård (7,6 %) och bland kommunerna i Letala (7,1 %), meddelar NTM-centralen.

Vid NTM-centralen har man också lagt märke till att arbetslösheten minskar bland under 30-åringar, oberoende av utbildningsbakgrund. De ungas arbetslöshet minskade i nästan alla kommuner i Egentliga Finland.

Kvinna skjuter på rullstol där det sitter en äldre person.
Kvinna skjuter på rullstol där det sitter en äldre person. Bild: Yle/Stefan Paavola äldrevård,äldreomsorg,äldrearbete

Också de långtidsarbetslösa blev färre i Egentliga Finland, bland annat i Åbo, Salo, Reso och Nådendal.

Efterfrågan på arbetskraft har blivit större, också inom servicebranschen. Under de tre senaste månaderna har det funnits 23 procent fler lediga jobb än under samma period år 2016.