Hoppa till huvudinnehåll

Barbora Xu vill ena Åboborna på stor konsert

Ung kvinna med mörkt hår spelar på kanteleliknande instrument vid gravljusen och blommorna på Åbo salutorg efter knivdådet den 18.8.2017
Barbora Xu på Åbo Salutorg några timmar efter terrordådet Ung kvinna med mörkt hår spelar på kanteleliknande instrument vid gravljusen och blommorna på Åbo salutorg efter knivdådet den 18.8.2017 Bild: Copyright Jussi Vierimaa 2017 på Salutorget i Åbo efter knivdådet

Det var hon som satt och spelade och sjöng invid gravljusen och blommorna på Salutorget på fredagkväll. Bilder av henne fanns i stora internationella medier som The Guardian. Barbora Xu är Åbobo med tjeckiska rötter. Hon spelade på ett kinesiskt stränginstrument som påminner om finsk kantele. Hon sjöng på finska och kinesiska. Nu vill hon samla alla Åbobor till gemensam konsert.

Barbora Xu är egentligen tjeckisk men bosatt i Finland. Hon har tagit sitt kinesiska artistnamn för att hon spelar och sjunger mycket på kinesiska. Hon spelar på olika kanteleliknande instrument och sjunger också finska folksånger. Hon forskar också i kinesisk kultur och finsk folkmusik.

Ville sjunga för att visa sitt stöd

På fredag kväll greps Barbora Xu som många andra starkt av terrordådet i Åbo centrum. Det ledde till att hon tog sitt strängistrument till Salutorget och satte sig att spela och sjunga invid den plats där en av de två kvinnorna hade mördats. Många hade märkt Barboras upprop på Facebook där hon uppmanade folk att samlas för att visa sitt stöd.

På bilder över hela världen

Det regnade den kvällen i Åbo och det var inte många som kom till torget allra först. Bara en samling journalister och fotografer och Barbora Xu har figurerat på både bild och ljud i många massmedier. Bland annat i The Guardian. Något hon inte själv visste om. Hon hade heller inget namn på många av bilderna.

Ung kvinna med mörkt hår spelar på kanteleliknande instrument vid gravljusen och blommorna på Åbo salutorg efter knivdådet den 18.8.2017
Barbora Xu och hennes kinesiska stränginstrument Ung kvinna med mörkt hår spelar på kanteleliknande instrument vid gravljusen och blommorna på Åbo salutorg efter knivdådet den 18.8.2017 Bild: Copyright Jussi Vierimaa 2017 Salutorget (Åbo),åbo salutorg

Åbo måste fortsätta som vanligt

Det hände nu i Åbo. Det som har hänt på många andra ställen tidigare säger Barbora. Hon kände ett starkt behov att reagera och gjorde det på det sätt som är mest naturligt för henne. Hon sökte sig till platsen där det hade hänt och gjorde det hon normalt gör: sjunger och spelar. Hon hoppas att folk i Åbo fortsätter med det de gör och inte blir rädda och låter sig förlamas.

Både hemskt och vackert

Senare under kvällen samlades folk på Salutorget och Barbora beskriver det som att det var både mycket hemskt och mycket vackert på en gång. Folk hade sett fruktansvärda saker men det fanns också en stor känsla av samhörighet i luften.

Hon tror att det som hände också kan sammanföra de Åbobor som har invandrat från andra länder och de som alltid har bott här.

Barbora som själv är från Tjeckien vill också uttrycka sitt stöd för finländarna och säger att hon vill lära känna den finländska kulturen på djupet och hon hoppas att alla andra som bor här också vill det. Hon ser mycket god vilja omkring sig just nu.

Konferens om musik och fred gav idé till stor konsert

Barbora håller just nu på och arbetar på ett föredrag för en konferens om hur musik kan bidra till fred i världen och hon har funderat mycket över det. Att meditativ musik kan göra folk lugna är en sak men hur arbetar musik för goda saker som fred? Barboras egen idé är att ordna en större happening där musiker från olika länder skulle uttrycka sitt stöd för offren och alla som drabbats i Åbo. Hon har redan kontakt med exempelvis musiker från ett flertal andra länder och det är många som vill vara med. Hon hoppas också på en större orkesters medverkan.

Också personer som tog upp kampen med knivmördaren har lovat vara med på Barboras tillställning som hon nu hoppas att Åbo stad och andra vill vara med och ordna. Åbo svenska teater har redan meddelat att de vill vara med.
Nu har också Åbo filharmoniska orkester bekräftat att de kommer att vara med.

Ung kvinna med långt mörkt hår spelar på ett kanteleliknande instrument. Sitter på blå stol med bakgrundstapet som föreställer vintrigt landskap
Barbora Xu och hennes kinesiska stränginstrument Ung kvinna med långt mörkt hår spelar på ett kanteleliknande instrument. Sitter på blå stol med bakgrundstapet som föreställer vintrigt landskap Bild: Yle/Nilla Hansson Barbora Xu, musiker och forskare i Åbo