Hoppa till huvudinnehåll

Centerns Kaikkonen: Finlands flyktingpolitik måste korrigeras ytterligare

Juha Sipilä och Antti Kaikkonen i Nyslott.
Juha Sipilä och Antti Kaikkonen i Nyslott. Juha Sipilä och Antti Kaikkonen i Nyslott. Bild: Lehtikuva Antti Kaikkonen,Juha Sipilä,Centern i Finland

Centerns riksdagsgrupp möts i Nyslott för att starta upp den politiska säsongen. Knivhuggningarna i Åbo tog givetvis mycket av uppmärksamheten.

Ordföranden för Centerns riksdagsgrupp Antti Kaikkonen vill påskynda utvisningarna av dem som har fått avslag på sina asylansökningar.

– De som befinner sig i Finland olagligt måste ut snabbare än vad som är läget nu, sade Kaikkonen i ett tal i den medeltida borgen Olofsborg.

Kaikkonen vill också överväga om fler ska låsas in i förvaringscenter i väntan på utvisning.

– Myndigheterna måste veta var papperslösa och de som har fått avslag på sina asylansökningar befinner sig och vad de gör.

Kaikkonen berömmer regeringens beslut om att tidigare i år anslå större resurser för polis, gränsbevakningsväsendet och Skyddspolisen.

– Det kan vara motiverat att öka anslagen ytterligare i budgetförhandlingarna. Regeringen bör noggrant överväga det.

Får inte uppstå parallellsamhällen på grund av integration

Centergruppens ordförande var samtidigt oroad över det ökande hatet i samhället.

– Det behövs åtgärder för att bemöta hatet. Där behövs såväl realism som mänsklighet, ansåg Kaikkonen.

I Finland måste alla följa lagarna. Vi förutsätter också att västerländska värderingar följs.― Antti Kaikkonen (C)

Han nämnde också näthatet som flödar på webben. Han nämnde också den pizzeria i Pargas som ägs av personer med utländsk bakgrund och som har angripits.

Kaikkonen ansåg att man inte bygger upp något gott med hat.

– Varje sådan handling, spya eller hot som postas i mejlen eller på sociala medier upptar myndigheternas krafter helt i onödan, vanhelgar minnet av offren och ökar motsättningarna, ansåg Kaikkonen.

Han ansåg att det inte får uppstå några parallellsamhällen i Finland där integrationen inte fungerar. Han nämnde att sådana finns i till exempel Sverige.

– I Finland måste alla följa lagarna. Vi förutsätter också att västerländska värderingar följs; demokrati, jämställdhet, mänskliga rättigheter och rättsstaten måste accepteras (som värdegrund).

”Varit tvungna att ta till åtgärder som svider i skinnet”

Statsminister Juha Sipilä som är partiledare för Centern kommenterade också motsättningarna på torget i Nyslott.

– Vi bör undvika motsättningar så långt det är möjligt och hålla huvudet kallt. Men vi måste också dra lärdom av det som skedde (i Åbo) och korrigera det vi kan, sade statsministern.

Juha Sipilä i Nyslott.
Juha Sipilä i Nyslott. Juha Sipilä i Nyslott. Bild: Lehtikuva Juha Sipilä

Sipilä kommenterade också den senaste opinionsmätningen. Enligt den har De gröna för första gången ett större väljarstöd än Centern.

– Centern gick till val (2015) med temat att få Finland i skick. Den stora utmaningen har varit att få bukt med hållbarhetsunderskottet.

– Det är fullständigt klart att vi har varit tvungna att ta till åtgärder som svider i skinnet. Det är lätt att kritisera dem. Det syns nu i opinionen. Om det inte räcker att vi får Finland i skick så räcker det inte, sade statsminister Sipilä.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes