Hoppa till huvudinnehåll

Lindholm: Det är bra att man slår näven i bordet

Therse Johaug med en mössa på huvudet.
Lindholm tror att Johaug är med då OS ordnas i Peking år 2022. Då är Johaug 33 år gammal. Therse Johaug med en mössa på huvudet. Bild: All Over Press Therese Johaug,dopning (kemisk process)

Therese Johaug kommer att ta sig tillbaka och slåss om medaljer i OS i Peking år 2022. Det tror Yle Sportens längdåkningsexpert Glenn Lindholm. Lindholm säger att Cas beslut är bra för sportens trovärdighet.

Tretton månader blev aderton då skiljedomstolen Cas justerade den norska Johaug-domen.

Johaug var otröstlig efter det inträffade och upprepade än en gång att hon känner sig orättvist behandlad.

Både Sami Jauhojärvi och Glenn Lindholm är av överens: Straffet var passligt.

– Det är ett bra beslut tycker jag. Det här kom tio månader efter att fallet började, det var bra att man kom till skott, säger Lindholm till Yle Sporten.

Therese Johaug.
Johaug har ett väldigt tufft och känslosamt år bakom sig. Therese Johaug. Bild: EPA Therese Johaug

Visar att Norge är på samma nivå

Den 18 månader långa avstängningen skickar två viktiga signaler, säger Lindholm: Dels ökar det på skidsportens trovärdighet, dels visar det att norska åkare inte ska vara undantagsfall.

– Trovärdigheten ökar markant av att man är beredd att ge en såhär tuff dom till en kvinnlig norsk idrottare. Det har varit lite si och så med trovärdigheten den senaste tiden. Martin Johnsrud Sundby fick bara två månader för sina astmamediciner.

– Trots att vi kommer att sakna en duktig längdåkare i vinter är det här bra att man slår näven i bordet och visar att dopningsreglerna också gäller norska idrottare.

Då hon är motiverad och fokuserad är det inte mycket som kan stoppa henne. Hon kommer att vara på topp år 2019.

Kommer tillbaka till världstoppen

Lindholm är medveten om att beslutet är en personlig tragedi för Johaug, som storsatsat mot OS. Johaug har fortfarande inget individuellt OS-guld på meritlistan.

Frågan är om hon någonsin kommer att ta ett guld i OS. Det är fyra och ett halvt år till tävlingarna i Peking och Lindholm undrar hur Johaug ska klara av att hålla upp motivationen.

– Jag har lite adderat och räknat och hon kommer att vara 33 och ett halvt år i OS 2022. Det är en ganska passlig ålder för en längdåkare. Åldern har ingen betydelse, eller är ingenting negativt för Johaug.

Therese Johaug skrattar.
Johaug var otroligt framgångsrik innan hon åkte fast. Therese Johaug skrattar. Bild: imago/GEPA pictures/ All Over Press Therese Johaug

Lindholm är övertygad om att Johaug kommer tillbaka – redan till VM i Österrike år 2019.

– Då hon är motiverad och fokuserad är det inte mycket som kan stoppa henne. Hon kommer att vara på topp år 2019.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport