Hoppa till huvudinnehåll

Mikrobskador och dålig luftkonditionering på Kvinnokliniken – "Ingen anledning till större oro"

Ny sal för kejsarsnitt på Kvinnokliniken i Helsingfors.
Förlossningsavdelningen på Kvinnokliniken har renoverats i flera år. På bilden en sal för kejsarsnitt. Enligt en färsk utredning finns det inga problem med inneluften på förlossningsavdelningarna. Ny sal för kejsarsnitt på Kvinnokliniken i Helsingfors. Bild: Yle/Carina Bruun kejsarsnitt,kvinnokliniken

En färsk utredning visar enligt HNS att inomhusluftsproblemen på Kvinnokliniken inte är omfattande. HNS informerade personalen om problemen med inomhusluften på tisdag eftermiddag.

Utredningar har gjorts i A- och B-delen av Kvinnokliniken åren 2015-2017. Utredningarna fortsätter ännu delvis i första och fjärde våningen av A-delen.

I A- och B-delen finns det bäddavdelningar och lokaler för poliklinisk vård.

Enligt rapporten som gjorts av företaget Sweco finns det mindre mikrobskador i enstaka lokaler i A-delen av fastigheten.

Luftkonditioneringen i A- och B-delen är otillräcklig och som en åtgärd kommer luftkonditioneringen i A-delen helt att förnyas.

Förlossningsavdelningarna behöver inte renoveras

I de delar av Kvinnokliniken som måste renoveras finns inga förlossningsavdelningar. Renoveringen av förlossningsavdelningarna blev klar i våras.

- De problem som nu uppdagats berör inte förlossningssalarna. Gravida mödrar kan känna sig trygga då de kommer till Kvinnokliniken för att föda, säger Seppo Heinonen, verksamhetschef för kvinnosjukdomar och förlossningar vid Hucs, i ett pressmeddelande.

Reparation av fuktskada vid Kvinnokliniken
Delar av Kvinnokliniken måste renoveras på grund av dålig inneluft, visar en färsk utredning. Reparation av fuktskada vid Kvinnokliniken Bild: Yle/Marga Sandström vattenskada på kvinnokliniken

Personalen kan däremot ha det sämre ställt. Yle Huvudstadsregionen berättade tidigare i augusti att flera barnmorskor lider av inomhusluften på Kvinnokliniken.

- Till personalen vill jag säga att vi renoverar lokalerna enligt de givna anvisningarna så att så få som möjligt ska få symptom av inneluften, säger Heinonen.

Enligt Heinonen är de inomhusluftsproblem som uppdagats på Kvinnokliniken vanliga i gamla fastigheter. Reparationsarbetena kommer att påskyndas till följd av att Barnmorskeinstitutet stängs senare i år.

I våras blev det klart att mögel- och mikrobskadorna på Barnmorskeinstitutet är så omfattande att förlossningssjukhuset måste stängas. Förlossningarna i huvudstadsregionen ska i fortsättningen i huvudsak ske på Kvinnokliniken i Helsingfors och på Jorvs sjukhus i Esbo

Läs också