Hoppa till huvudinnehåll

Rumänien fruktar flyktingvåg i Svarta havet

Flyktingar anländer till Lesbos i gummibåt den 9 mars 2016.
Arkivbild - flyktingar anländer till den grekiska ön Lesbos Flyktingar anländer till Lesbos i gummibåt den 9 mars 2016. Bild: EPA / KAY NIETFELD flyktingar,Lesbos

Är Svarta havet på väg att bli den nya flyktvägen från Mellanöstern till Europa? Rumänska kustbevakningen har på en dryg vecka stoppat två båtar med asylsökande från Syrien och Irak, med målet att ta sig vidare till Europa.

Det var sent på söndagskvällen som rumänska kustbevakningen upptäckte en fiskebåt med flyktingar utanför Constanța. Ombord påträffades 68 människor - 23 barn, 33 män och tolv kvinnor av vilka en var gravid. Enligt egen uppgift var de från Syrien och Irak. På båten fanns också två turkiska människosmugglare.

Båten bogserades in till hamnen Mangalia i sydöstra Rumänien.

Fallet var det andra inom åtta dagar. Den 13 augusti stoppade rumänska kustbevakare en båt med 69 flyktingar från Irak i samma område. Båtens bägge skeppare, en bulgar och en cypriot, togs i förvar av polis.

Rumänien befarar nu att Svarta havet ska bli en ny led för flykting- och migranttrafiken från Mellanöstern, sedan andra vägar stängts av. Rumänien är inte medlem i Schengenområdet, och därtill ett av de fattigaste länderna i EU - flyktingarnas och migranternas mål är inte att stanna där, utan att ta sig vidare västerut.

Dumpades vid vägkanten

Också migranttrafiken till lands över Balkanhalvön har fortsatt. På söndag och måndag stoppade rumänska gränsbevakare två lastbilar med sammanlagt 66 gömda flyktingar, som skulle smugglas över gränsen till Schengenlandet Ungern.

Flyktingarna var enligt egen uppgift från Syrien och Irak. Lastbilschaufförerna, den ene från Rumänien och den andre från Turkiet, har gripits och är misstänkta för människosmuggling.

Norr om Thessaloniki i Grekland påträffades på måndag 53 migranter och flyktingar vandrande längs en väg. De har berättat att de smugglades in i Grekland gömda i en långtradare vars förare lämpade av dem vid vägkanten och sedan körde sin väg.

Gruppen, som bestod av 41 irakier, fem afghaner, fem eritreaner och två syrier, sade att de betalat en smugglarliga tvåtusen euro per person för inresan.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes