Hoppa till huvudinnehåll

Splittrade reaktioner på Trumps Afghanistan-strategi

Afghanistans president Ashraf Ghani.
Ashraf Ghani prisade Trump för att han visar att USA fortsätter att stå sida vid sida med Afghanistan. Afghanistans president Ashraf Ghani. Bild: EPA/JAWAD JALALI ghani

Afghanistans president menar att den nya strategin visar att USA fortsätter att stå bakom landet i den globala konflikten mot terror. De internationella reaktionerna har varit splittrade och de flesta afghaner vill se detaljer innan de fäller sin dom.

Afghanistans president Ashraf Ghani utryckte tacksamhet till USA:s president Donald Trump över USA:s nya Afghanistanstrategi.

Trump lovade i ett tal natten till tisdag att skicka fler soldater till Afghanistan för att bekämpa talibangerillan och en allt starkare IS-falang i landet.

- USA är med oss i den här kampen utan någon tidsfrist, sade Ghani under ett tal till soldater i Kandahar.

Enligt Ghani visade Trumps tal att USA:s stöd till Afghanistan i vad han kallade en internationell konflikt inte vacklar.

- Det är nu uppenbart att ni inte kommer att vinna det här kriget, sade han till talibangerillan och uppmanade dess ledare att återvända till förhandlingsbordet.

Blandade reaktioner i Afghanistan

Många afghaner verkade ta emot Trumps tal med en del optimism, då säkerhetsläget länge har gått mot det sämre.

- Talet visar åtminstone att vi inte kommer att falla i terroristernas händer igen, sade studenten Abdul Hamid Sufoot till AFP.

De flesta afghaner ville ändå inte ge någon slutlig dom innan de fick fler detaljer om vad Trumps tal kommer att innebära i praktiken.

Vare sig man håller med mannen eller inte verkar han åtminstone förstå Pakistans dubbelspel i Afghanistan― Murtaza Omary, Mazar-e-Sharif

Flera experter oroas ändå över att Trump enbart betonade en militär seger i Afghanistan.

Trump poängterade att den nya strategin inte handlar om nationsbygge, utan om att "döda terrorister".

Professor Jawed Aziz vid universitetet i Kabul sade att en militär strategi utan fokus på korruption och de svaga statliga institutionerna inte kommer att få ett slut på inbördeskriget.

- Om vi ska kunna skörda något ur det här måste regeringen nu ta tillfället i akt för att driva igenom de reformer vi behöver i alla statens institutioner, sade Aziz till AFP.

- Om det inte händer kan Trumps strategi bara förlänga kriget i all oändlighet.

Fokus på Pakistan får godkänt

Afghanska säkerhetsstyrkor utanför parlamnetet efter attack
Säkerhetsläget i Afghanistan har blivit allt sämre de senaste åren. 2016 krävde terror och strider fler civila liv än någonsin sen invasionen 2001. Afghanska säkerhetsstyrkor utanför parlamnetet efter attack Bild: EPA/JAWAD JALALI taliban

Framförallt vad gäller Trumps hot om att dra in stöd till Pakistan om landet inte trappar upp sin kamp mot talibangerillan och dess fästen i Pakistan fick talet beröm.

- Vare sig man håller med mannen (Tump, red. anmärkning) eller inte verkar han åtminstone förstå Pakistans dubbelspel i Afghanistan, sade Murtaza Omary i Mazar-e-Sharif till AFP.

Omary hänvisar till att Pakistans underrättelsetjänst ISI länge har ansetts stöda militanta islamistiska grupper som ett led i kampen mot grannen Indien, vilket också har stärkt grupper i Afghanistan.

- Trycket från pakistanska sidan spelar en nyckelroll. Om de stänger terrorfästena där kommer det att ha stor betydelse för läget i Afghanistan, säger journalisten Tawab Mohmand.

Indien tackar, Kina kritiskt

Också Indien var snabbt med att prisa Trumps tal för den hårda retoriken mot Pakistan.

- Vi välkomnar Trumps engagemang och villighet att trappa upp försöken att tackla de problem Afghanistan står inför gällande säkra zoner och annat stöd över gränserna terroristerna utnyttjar, skriver landets utrikesministerium.

Utan att nämna grannen och ärkefienden Pakistan tillade utrikesministeriet att det är liknande problem Indien också tampas med.

Pakistan har inte ännu reagerat på Trumps upptrappade retorik mot landet.

Om ni inte drar er tillbaka från landet kommer det att bli en enda gravgård för amerikanska soldater― talibangerillan

Kina tog ändå sin allierade Pakistan i försvar och prisade landets handlingskraft mot terrorgrupper.

- Pakistan står på frontlinjen mot terror och har gjort stora uppoffringar i kampen mot grupper som hotar freden i hela regionen och den globala stabiliteten, skrev det kinesiska utrikesministeriet.

Ryssland, som på sistone har anklagats för att stöda talibangerillan med vapen, avfärdade Trumps tal som tom retorik.

- Ryssland tror inte att det här kommer att leda till någon större förändring i säkerhetsläget i Afghanistan, uppgav en talesperson för utrikesministeriet till Interfax.

”Blir en gravgård för amerikanska soldater”

En del talibaner har lagt ner sina vapen och gjort fred med regeringen. Det här är två av 53 talibaner och medlemmar av IS som lade ner sina vapen i Jalalabad i östra Afghanistan
Talibangerillan uppger att de inte tänker förhandla om ingen tidsfrist för en total amerikansk reträtt bestäms. En del talibaner har lagt ner sina vapen och gjort fred med regeringen. Det här är två av 53 talibaner och medlemmar av IS som lade ner sina vapen i Jalalabad i östra Afghanistan Bild: EPA/GHULAMULLAH HABIBI Afghanistan,talibaner

Talibangerillan avfärdade Trumps tal och menade att det enda USA kan åstadkomma är att förlänga kriget.

- Hela talet var gammalt, sade talespersonen Zabiullah Mujahid till AP.

Mujahid sade att gruppen inte tänker delta i några fredssamtal då den enligt honom har övertaget i konflikten.

Mujahid varnade också Trump för att skicka fler soldater till Afghanistan och uppmanade istället USA att helt lämna Afghanistan.

- Om ni inte drar er tillbaka från landet kommer det att bli en enda gravgård för amerikanska soldater, sade Mujahid.

Källor: AP, AFP, Reuters, Tass