Hoppa till huvudinnehåll

Tydlig rangordning i fängelse – Hur ska det gå för Åbomördaren?

Kakolas centralfängelse byggs om till bostäder
För första gången i finsk historia kan en person bli dömd för mord begått i terroristiskt syfte. Kakolas centralfängelse byggs om till bostäder Bild: Yle/Linus Hoffman kakolabacken

På tisdagen inleddes häktningsförhandlingarna mot de fem misstänkta männen bakom knivattacken i Åbo förra fredagen. Egentliga Finlands tingsrätt har bestämt sig för att den 18-årige huvudmisstänkte ska häktas. Hur kommer det att gå för honom i fängelset?

Abderrahman Mechkah är den huvudmisstänkte gärningsmannen bakom attacken i Åbo och är nu häktad på sannolika skäl för två mord och åtta mordförsök utförda i terroristiskt syfte.

Också tre av de fyra misstänkta medbrottslingarna häktas på samma grunder. En av dem på sannolika skäl, och två av dem med den lägre misstankegraden skäligen misstänkt.

En har släppts och är inte längre misstänkt för något brott.

Förhandlingarna hölls i Egentliga Finlands tingsrätt i Åbo och gärningsmannen deltog via videolänk från sjukhuset.

Var avtjänas straffet?

Själva åtalet väcks troligen inte förrän nästa år. Men professorerna i straffrätt Dan Frände och Matti Tolvanen anser båda att det pekar mot att han blir dömd för mord med terroristiskt syfte, skriver Vasabladet.

Eftersom gärningsmannen är asylsökande betyder det att han blir avvisad från Finland efter avtjänat straff. Men om han själv väljer det, så är det möjligt att han avtjänar straffet i Marocko.

Finland har inte ett fångförflyttningsavtal med Marocko som man till exempel har med de nordiska länderna. Så om han ber om en flytt så betyder det en hel del förhandling med Marocko.

Intagna på det amerikanska Atticafängelset spelar softball.
Ingen lek för isolerade fångar. Intagna på det amerikanska Atticafängelset spelar softball. Bild: Yle/Rasmus Tåg Attica Correctional Facility,softboll,fängelser

Vad händer i fängelset?

Det finns en tydlig rangordning och hierarki i fängelsemiljöer, säger fångvårdsexperten Sonja Kurtén-Vartio. Om den misstänkte gärningsmannen blir dömd kan han ligga dåligt till i näringskedjan.

– Fångar som begår brott som fördöms av allmänheten ligger ofta längst ner i rangordningen, som till exempel sexualbrott och våld mot kvinnor och barn, säger Sonja.

Om fångarna anser att någon har gjort ett mycket hemskt brott så kan det hända att de gärna ger tillbaka enligt vad de tycker att är rättvist.

Därför kommer Åbomördaren troligtvis att placeras i isolering för sin egen hälsas skull.

Mänskliga rättigheter gäller för alla

Hur grovt brott man än begår, så har man fortfarande rättigheter i Finland. När det händer någonting som är så hemskt och omoraliskt så uppstår det lätt en lynchningsanda bland folk, både ute och innanför fängelset, säger Sonja.

– Det är viktigt att komma ihåg att alla har rätt till mänskliga rättigheter. Oberoende av hur förkastligt brott man har gjort.

Sonja påpekar också att ett mord alltid är ett mord, och det är inte ovanligt att maken mördar hustrun med kniv i Finland heller.

– Så vi borde inte slå oss själva på bröstet för det.

Näringskedjan i fängelset

Förutom pedofiler, våldtäktsmän och andra kvinnomisshandlare hittar man också tjallare längst ner i rangordningen.

– Det är väldigt problematiskt för att det förhindrar fångarna att komma fram till fängelsepersonalen och berätta om hur det står till, för att man är rädd att hamna i bottengänget.

Därför tror Sonja att det pågår en hel del saker inom fängelsemiljöer som inte är allmän kännedom.

porträtt av Sonja Kurtén-Vartio
Sonja är fångvårdsexpert och tror att terrorister inte accepteras bland andra fångar. porträtt av Sonja Kurtén-Vartio Bild: yle/Elisabeth Morney sommarprat 2015

De som står högt i rangordningen är medlemmar av kriminella organisationer. Gängmedlemmar av olika slag är väldigt inflytelserika inom den kriminella världen utanför murarna, och likadant är det också inne.

– Ingen vågar stå upp mot dem. Därför får sådana personer mycket kraft i ett fängelse.

Ingen tvingas delta i fängelsemiljön. Om man fryser ut sig klarar man sig undan, men då blir det väldigt tråkigt innanför murarna.

Risk för utpressning

Förr i tiden stod bankrånare också högt uppe på listan, eftersom att de ansågs som skickligare brottslingar, trots att de satt i finkan. Men nu är ekonomibrottslingar i en mer utsatt position.

– Situationen kan bli knepig för fångar som har begått ekonomiska brott. Andra fångar kan tro att de är rika och har en massa pengar gömda någonstans, säger Sonja.

Då kan de lätt hamna ut för utpressning. Om man är en svag individ i allmänhet så kan det gå illa i fängelset.

– De finns väldigt många bra människokännare i fängelset. De kan vara väldigt skickliga på att hitta en hackkyckling som de kan utnyttja.

Ingen enkel utväg för Åbomannen

Det ser inte lovande ut för den huvudmisstänkte gärningsmannen. Det pekar mot ett livstidsstraff, troligen i Finland och efter det en avvisning från landet.

Det är den första gången som någon står inför ett, i detta fall två, mord begånget i terroristiskt syfte. Enligt Dan Frände och Matti Tolvanen så uppfyller dådet alla kriterier.

Tidigare i dag erkände den huvudmisstänkte handlingarna med dödlig utgång, men nekade till mord.