Hoppa till huvudinnehåll

Vaccinationsgraden kartläggs bland småbarn i Korsholm

Influensavaccin
Influensavaccin Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen influensa,vaccin,vaccinering,influensavacciner,barn (familjemedlemmar),spädbarn,sprutor

Vaccinationsgraden bland barnen i Korsholm verkar stiga, menar en ledande skötare. Under en veckas tid kommer man att kolla upp vaccinationsgraden bland barn i Korsholm som är under ett och ett halvt år gamla.

Kartläggningen gäller alltså barn som är födda fram till mars i år och under förra året. Man ser på vaccinationsgraden gällande MPR-vaccinet.

- Det är med tanke på risker för en mässlingsepidemi. I Korsholm har man haft en lägre procent än vad man strävar till, säger Gunilla Jusslin, ledande skötare.

Gunilla Jusslin
Gunilla Jusslin. Gunilla Jusslin Bild: Yle/Sara Bergström jusslin

Trenden verkar vända

Enligt ledande skötare Gunilla Jusslin verkar vaccinationsgraden stiga i Korsholm.

- Det kanske har funnits en period när man har trott att man inte behöver vaccin. Nu har man tagit till sig av informationen och vaccinerar, säger Jusslin.

Jusslin räknar med att ha barnen kartlagda under veckan. Vid en första anblick ser utvecklingen bra ut. Runt vart tionde barn saknar vaccination.

- De ett och ett halvåringar som vi har hunnit kolla har en väldigt bra procentgrad. Det är som om man är ivrigare att vaccinera sina barn för tillfället, säger Jusslin.

Gunilla Jusslin misstänker att en bidragande orsak är att ämnet har aktualiserats mycket på sistone.

Utmaning att kartlägga äldre barn

Vad som händer efter kartläggningen är ännu oklart. Enligt Jusslin kommer själva kampanjandet antagligen att göras i samarbete med de andra kommunerna i sjukvårdsdistriktet.

Det kan bli utmanade att kartlägga vaccinationsgraden bland de äldre barnen, eftersom de kan vara inflyttade från andra kommuner eller ha flyttat bort.

Enligt Gunilla Jusslin går det bra att ge MPR-vaccinet även till äldre barn och vuxna.

Vasabladet var först med nyheten.

Läs också