Hoppa till huvudinnehåll

Afrika suktar efter friidrotts-VM 2025 – sex nationer förhandlar om värdskapet

Hamad Kalkaba Malboum and Sebastian Coe in IAAF:s meeting in Monaco i February 2017.
Enligt Hamad Kalkaba Malboum stöder IAAF:s ordförande Sebastian Coe den afrikanska ansökningsprocessen. Hamad Kalkaba Malboum and Sebastian Coe in IAAF:s meeting in Monaco i February 2017. Sebastian Coe,Hamad Kalkaba Malboum

VM i friidrott har aldrig arrangerats i Afrika. Nu vill det afrikanska friidrottsförbundet CAA göra ändring i saken.

Kenya, Sydafrika, Nigeria, Algeriet, Egypten och Marocko förhandlar med CAA om en eventuell ansökningsprocess.

Det afrikanska friidrottsförbundet CAA:s ordförande Hamad Kalkaba Malboum tror att en av de sex nationerna kunde stå värd för VM-2025.

– Vi diskuterar med Kenya, Sydafrika, Nigeria, Algeriet, Egypten och Marocko, eftersom de har förhållanden som krävs. En del av nationerna har reagerat mycket positivt, säger kameruniern Kalkaba till BBC.

Wayde van Niekerk won gold in London 2017.
Wayde van Niekerk vann sitt andra VM-guld på 400 meter i London. Wayde van Niekerk won gold in London 2017. Wayde van Niekerk

Många afrikanska friidrottare har vunnit VM-guld men mästerskapen som arrangerats vartannat år sedan 1983 har aldrig gått Afrika.

Diamond League och fotbolls-VM i Afrika

Marocko är den enda afrikanska nationen som har stått värd för Diamond League-tävlingar. Den marockanska staden Casablanca ansökte om VM-2011, utan framgång.

– Folk sa att Afrika aldrig kunde arrangera ett fotbolls-VM, men det gjorde vi med framgång, påpekar Kalkaba och hänvisar till VM-2010 i Sydafrika.

I år har två stora friidrottsmästerskap arrangerats i Afrika. I mars gick VM i terränglöpning i Uganda och i juli tävlade man i U18-VM i Kenya.

De närmaste åren kommer friidrotts-VM att arrangeras i Qatar (2019) och USA (2021). Enligt ordförande Kalkaba kommer ansökningsprocessen för tidigt med tanke på VM-2023.

Beslutet om värdskapet för friidrotts-VM 2025 görs under året 2020.

Läs också