Hoppa till huvudinnehåll

Digiträning: Nytta och nöje på Youtube - så får du ut mer av videotjänsten

Digiträning om Youtube
Digiträning om Youtube Bild: Pixabay CC0 / Yle. YouTube,digiträning

Youtube - visst är det tjänsten där man kan roa sig med musikvideor och videoklipp med söta djur? Bland annat, men i själva verket är Youtube en gedigen samling av både nytta och nöje. Vilka instruktioner du än behöver, hittar du dem antagligen på Youtube.

Vad är Youtube?

 • En videodelningstjänst som ägs av Google
 • Youtube är grundat år 2005 och den allra första videon finns fortfarande kvar: se den här
 • Vem som helst kan ladda upp innehåll på Youtube
 • Det är förbjudet att ladda upp material som är skyddat med upphovsrätt
 • Över en miljard människor använder Youtube

Lönar det sig att logga in?

Du kan antingen logga in eller låta bli att göra det när du använder Youtube. Om du använder Gmail, är du också inloggad på Youtube.

Om du är inloggad när du använder Youtube kan du ladda upp videor på din egen kanal, göra spellistor samt gilla och kommentera på videor. Youtube vet vad du har sett på tidigare och rekommenderar motsvarande material som du eventuellt är intresserad av.

Om du inte loggar in sker ditt surfande på Youtube anonymt. Då sparar Google inte information om vad du ser på. Å andra sidan kan du inte heller använda alla tjänstens funktioner som icke-inloggad.

Att söka på Youtube

Sök på Youtube genom att skriva in sökorden i sökfunktionen högst upp. Efter det kan du specificera sökningen på flera sätt, du kan till exempel välja längden på videon eller när den har laddats upp.

En sökning ger oftast en hel del träffar och därför är det klokt att använda ett eller flera filter när du gör en sökning. Sökningen “filea fisk” ger till exempel omkring 3000 olika resultat. Då är det bra att förslagsvis filtrera videorna på basis av längd eller textning. Klicka på filtren och upptäck olika alternativ!

Youtube erbjuder olika filter vid sökningar.
Du kan välja att använda olika filter när du söker material på Youtube. Youtube erbjuder olika filter vid sökningar. Bild: Skärmdump: Youtube YouTube

Att göra en spellista och att spara en färdig spellista

När du är inloggad på Youtube kan du också göra spellistor på videor som intresserar dig. Då hittar du enkelt videorna när du vill se på dem senare. Man kan till exempel göra ett behändigt videobibliotek bestående av recept eller handarbetstips.

 1. Klicka på Lägg till i
 2. Skapa en ny spellista genom att skriva in det du vill att listan ska heta i det tomma fältet längst ner, eller sök fram en existerande lista på dess namn i sökfältet
 3. Välj om din lista ska vara offentlig (vem som helst kan se den), olistad (andra kan se listan via en länk som du själv delar vidare) eller privat (bara du kan se listan)

Du kan söka färdiga spellistor genom att ta i bruk filtret Spellista i sökfunktionen. Du kan också spara en färdig spellista för eget bruk. När du klickat upp spellistan du vill se, kan du klicka på Spara under listans rubrik.

Du hittar dina egna och sparade spellistor i spalten till vänster. Du kan också dela en spellista: klicka då upp listan och kopiera länken, eller klicka på Dela under rubriken.

Gör egna spellistor på Yotube.
Spara videor som intresserar dig i spellistor. Gör egna spellistor på Yotube. Bild: Skärmdump: Youtube YouTube

Tips när du använder Youtube

Begränsat läge. Det är bra att ställa in begränsat läge om ditt Youtube-konto används av barn. Då visar Youtube inte olämpligt innehåll som flaggats av andra användare eller märkts som stötande. Filtret är inte hundraprocentigt men stänger ut det mest stötande innehållet. Det begränsade läget visar inte heller kommentarer till videor.

Inställningen finns längst ner på vilken som helst sida på Youtube.

Köp eller hyr filmer. Majoriteten av materialet på Youtube är gratis men man kan också köpa eller hyra videor via tjänsten. Avgiftsbelagt material har en prisikon vid länken till videon. Sök på “Filmer på Youtube” för att hitta kategorin på Youtube.

Dela en video mitt i. Du kan dela en video med hjälp av dess URL eller via dela-funktionen under videon. Men ibland ligger den viktigaste biten mitt i en video. Då kan du dela en länk, som leder direkt till rätt ställe i videon. Högerklicka med musen när du är på rätt ställe i videon och välj “Kopiera videoadressen vid aktuell tid”.

Spola framåt och bakåt i en video. Om du använder Youtube på mobilen lönar det sig att ladda ner Youtubes egen applikation. Då är det lättare att hoppa fram och tillbaka i videon. Om du trycker två gånger på videons vänstra kant hoppar videon tio sekunder bakåt. På motsvarande vis hoppar du tio sekunder framåt i videon genom att klicka på videons högra kant.

Ursprungstexten av Sari Veikkolainen på Yle.fi/oppiminen.

Vetamix

 • Östersjön under ytan

  Videoserien visar hur Östersjön ser ut under ytan.

  Östersjön är ett nedsmutsat hav. Det är ett ungt och ännu ofärdigt ekosystem som är stressat av föroreningar. Östersjön är också världens smutsigaste innanhav. Det tar emot utsläpp från en befolkning på 85 miljoner människor från tio olika länder.

 • Dags att boka vårens nyhetsskolor!

  Yle Nyhetsskolan kommer gärna på besök till er skola.

  Yle Nyhetsskolan kommer på besök till er skola, från lågstadier till gymnasier och yrkesskolor. De unga får också själva producera artiklar.

 • Finland under första världskriget

  Åren 1914–1918 var en tid av förändring i Finland.

  Första världskriget är ett av de mest förödande krigen i världshistorien. Kriget ledde till olika politiska förändringar såsom revolutioner i de olika länderna. Också i Finland var åren 1914–1918 en tid av förändring.

Nyligen publicerat - Vetamix