Hoppa till huvudinnehåll

Går det att leva på endast närproducerad mat? Micke Björklund testar Västnyland

Michael Björklund och Matias Jungar från Närmat
Michael Björklund och Matias Jungar från Närmat. Michael Björklund och Matias Jungar från Närmat Bild: Yle/Jussi Pernaa närproducerad mat,närmat

Ålandskocken Micke Björklund kommer till Västnyland för att hitta de bästa lokala råvarorna. I projektet Närmat är utmaningen att leva enbart på närproducerad mat i fem dagar.

Projektet startar måndagen den 28 augusti och pågår till fredagen den 1 september.

I den här livebloggen kan du följa med projektet.

För att göra utmaningen svårare för Micke finns några regler:

  • All mat - morgonmål, lunch och middag - skall vara producerad inom en radie på 30 kilometer.
  • En råvara får användas endast en gång.
  • En producent eller privatperson får bidra med råvaror endast en gång.
  • Projektet Närmat är till 100 procent ett publikdrivet projekt. Det är du som bestämmer vilka råvaror som landar på Mickes tallrik.
Karta med en radie för projekt Närmat i Ekenäs
Råvarorna skall vara producerade eller odlade inom 30 kilometer från Ekenäs torg Karta med en radie för projekt Närmat i Ekenäs Bild: Yle västnyland

Micke, vilka är dina förväntningar på Västnyland?

- Jag blir glad av överraskningar och utmaningar. I Österbotten fick jag bland annat tips om en grävling, den blev jäkligt god. Cikoriakaffet blev däremot mindre gott. Sen fick vi också prata finska och det var riktigt roligt. Men framför allt hoppas jag nu att det kommer in många tips. Det finns säkert massor av härliga lokala råvaror att hitta bara folk tar kontakt. Ni kan ju till exempel försöka slå Österbotten. Där fick vi in över 150 tips.


Du har länge varit en förespråkare för lokalproducerad mat. Varför?

- Det är klart bättre att handla lokalt eftersom det gynnar den lokala ekonomin. Men det viktigaste för mig då jag köper lokal mat är att det alltid finns en människa och en historia bakom råvaran.

För mig är lokalmat mat från hela Norden. Men det roliga med det här projektet är att jag får tänja gränserna för min egen matlagningskunskap, säger Micke.

- Jag hoppas ju på att få använda råvaror som jag aldrig har jobbat med tidigare. Om jag är osäker på om något går att äta kan jag ju alltid låta Matias smaka först.

I Österbotten fick jag bland annat tips om en grävling, den blev jäkligt god.

Med sig på resan har Micke Björklund alltså sin gamla parhäst Matias Jungar.

Micke och Matias åker runt och sätter sig vid första bästa matbord varje gång de skrapat ihop tillräckligt mycket råvaror för en måltid.

Fredag är festdag

Fredag den 1 september blir det fest i Stallörsparken. Från och med klockan 16.30 kan du komma och handla lokala produkter av producenterna i Ekenäs rekoring.

rekoringens Facebook-sida kan du se vilka producenter som kommer att vara på plats.

Klockan 17.30 kockar Micke live och berättar om de råvaror han hittat under veckan. Inspiration och matglädje utlovas åt alla intresserade.

Hur tipsar jag om råvaror, mina egna eller andras?

Du kan delta genom att skriva in dina tips i kommentarsfältet, ringa Micke direkt (040-8772429 från och med måndagen 28.8) eller gå in på Yle Västnylands FB-sida där Närmat kommer att vara aktivt.

Eventuellt dyker vi upp på din gård!