Hoppa till huvudinnehåll

Ralf Sjödahl - ett sista kommunalt uppdrag

Ralf Sjödahl
Ralf Sjödahl hoppas kunna hämta med sig erfarenheter från tiden som kommundirektör i Pernå till Lovisa. Ralf Sjödahl Bild: Yle / Petter Blomqvist Lovisa,stadsdirektörer,Pernå,Ralf Sjödahl

Med 22 års erfarenhets som kommundirektör i Pernå hoppas Ralf Sjödahl nu på att kunna bli stadsdirektör i hela Lovisa. Om han blir vald tror han att det är hans sista kommunala uppdrag.

Då Sjödahl meddelade om sin kandidatur i juni sa han att stadens kommande organisationsreform saknar konkret innehåll.

– Med det menar jag att jag inte är förtjust i när man bara pratar om vad som ska göras men inte säger något om hur det ska åstadkommas. Jag har alltid tyckt om att jobba på ett väldigt konkret sätt.

En sak han tar upp är hur Lovisa spenderar omkring 500 euro mer per invånare för sociala tjänster än medeltalet i landet.

– Det är något som borde redas ut, det har säkert sina orsaker.

Skillnader mellan Pernå och Lovisa

Sjödahl var kommundirektör i Pernå i 22 år fram till kommunsammanslagningen 2010. Han tror ändå att det kommer att finnas den del skillnader mellan den tiden och om han blir vald i Lovisa.

– I Pernå blev det nästan som en familj. Tjänstemännen jobbade heltid och de förtroendevalda använde sin fritid till att jobba för kommunen. Ett mål skulle vara att vi kunde samarbeta på ett liknande sätt i Lovisa.

Även om det finns skillnader mellan byarna och stadskärnan så tycker Sjödahl att samarbetet dem emellan fungerar ganska bra.

– Motsättningarna här är ändå mycket mindre än om man jämför med till exempel Raseborg.

Han tycker också att samarbetet mellan de gamla kommunerna och staden har gått ganska smärtfritt.

Krävande tjänst

Sjödahl är den äldsta av kandidaterna som hoppas på att bli Lovisas stadsdirektör. Han vet att det är ett hårt jobb som kräver mycket av den som tar sig an det.

– Jag vet att det är ett tufft jobb och man ska nästan vara lite masochistisk för att ta sig an det. Det är inte bara dagstid utan kvällar och veckoslut.

– Under de senaste åren har jag stavgått mycket för att förbättra min kondition.

Stadsdirektörstjänsten är på sju år. Sjödahl tror att det här blir hans sista kommunala uppdrag om han blir vald.