Hoppa till huvudinnehåll

Tre av de misstänkta i Åbodådet förekommer i tyska polisregister

En av de gripna, den andra 18-åringen, som häktades för misstanke om inblandning i Åbodådet.
En av 18-åringarna häktades på sannolika skäl misstänk för inblandning i Åbodådet. En av de gripna, den andra 18-åringen, som häktades för misstanke om inblandning i Åbodådet. Bild: Lehtikuva tingsrätter,misstänkta,Åbo,Knivattack i Åbo 2017,Häktningsförhandling,häktning,terrorism,brott (juridik)

Fingeravtrycken från den huvudmisstänkta i knivattacken i Åbo finns hos den tyska polisen i Hamburg. 2015 ertappades mannen utan tågbiljett, enligt uppgifter till Yle.

Den huvudmisstänkte Abderrahman Mechkah kunde i november 2015 inte visa upp några identitetshandlingar när han åkte tåg Tyskland. Polisen tog därför bild och fingeravtryck av honom.

Ulf Wundrack vid polisen i Hamburg berättar för Yle att de släppte Mechkah men beordrade honom att anmäla sig till utlänningsverket. Det gjorde han aldrig.

- Då i november 2015 var flyktingkrisen som värst. Varje dag anlände alla sorts människor till järnvägsstationen i Hamburg och åkte vidare till Skandinavien, säger Wundrack.

Enligt honom verkade det inte som om Mechkah bodde i Hamburg och han ska inte ha stannat där länge. Polisen lade inte märke till att han skulle ha varit radikaliserad.

Misstänkt för misshandel i bråk på förläggning

Efter Hamburg syns spår av Mechkah i myndigheternas register i Nordrhein-Westfalen.

Förbundsstatens inrikesminister Wolfgang Beus säger att Mechkah befann sig i regionen mellan januari och april 2016.

Han misstänktes för två fall av våldsdåd i januari 2016, först i Neuss nära Düsseldorf och ett par veckor senare i Kerpen nära Köln.

Inget av fallen pekade på terrorism, enligt Beus. Många liknande fall registrerades i början av 2016 eftersom förläggningarna var fulla av människor.

Två misstänks för stöld

Förutom Mechkah är två av de andra misstänkta i Åbo kända hos polisen i Tyskland.

En misstänks för stölder och för olaglig vistelse i landet. En annan misstänks för stöld.

Båda två har i Finland uppgett att de är 18 år gamla och sitter nu häktade.

Enligt Wundrack har alla tre män uppgett andra namn för den tyska polisen än de namn som polisen i Finland har.

Ursprunglig artikel skriven av Yle Uutiset/Anna Saraste och Päivi Kerola.

Läs också

 • Analys: Det tyska valresultatet bromsar EU-integrationen

  Tyska valresultatet ett hårt bakslag för Macron.

  Den tyska finalen på EU:s supervalår skulle vara kronan på verket för de som vill se att planerna på ett långtgående fördjupat EU-samarbete ska ta fart. Men istället får EU:s integrationsförespråkare nu tona ner sina ambitioner, skriver Europakorrespondent Daniel Olin.

 • Hjärnan kan återhämta sig från språkstörningar

  Men de flesta får inte tillräckligt mycket rehabilitering.

  I Finland har hundratusentals vuxna drabbats av språkstörningar, eller afasi, men färsk forskning visar att man kan återhämta sig. Tidigare ansågs det att en hjärnskada alltid orsakade bestående svårigheter, men nu finns det bevis för att hjärnan hittar nya vägar.

 • HUGO från Kronoby segrade i MGP 2017

  Vann med låten "Var dig själv".

  Årets MGP, Melodi Grand Prix, avgjordes under lördagskvällen i tv-centret i Böle. På scen uppträdde tio finalister, nio soloartister och en grupp, med egenskrivna låtar. Segrare blev HUGO (Hugo Käld) från Kronoby med sitt bidrag ”Var dig själv”.

Nyligen publicerat - Inrikes