Hoppa till huvudinnehåll

Västmetron igen ett steg närmare målet – start i slutet av september?

Skylt på Hagalunds metrostation
Tillsvidare finns inget öppningsdatum för västmetron. Starten kan ske tidigast i slutet av september. Skylt på Hagalunds metrostation Bild: Yle/Helena von Alfthan Västmetron,Hagalund, Esbo stad,hagalunds metrostation

På onsdagen tog västmetron igen ett steg närmare målet. Helsingfors stads trafikverk godkände nämligen anordningen som styr metrotrafiken. Anordningen styr bland annat växlarna och visar var metrotågen befinner sig.

Västmetrobolaget förberder sig som bäst för att HST ska ta över de nya metrostationerna och hela metrospåret. Efter att HST tagit över dröjer det ungefär fyra veckor innan metrotrafiken kan köra igång.

De fyra veckorna behövs för att testa och ta i bruk olika system. I praktiken kan metrotrafiken alltså börja tidigast i slutet av september.

Trafiken inleds sannolikt under ett veckoslut

Enligt HST:s vd Ville Lehmuskoski är det sannolikt att öppningsdatumet infaller på ett veckoslut. Tidpunkten har diskuterats med Helsingforsregionens trafik och Västmetrobolaget.

- Det är klokast att ta västmetron i bruk på ett veckoslut, eftersom passagerarmängderna då är mindre. Eventuella problem skulle orsaka mindre skador för samhället, säger Lehmuskoski.

Tommi Kolehmainen / Yle Uutiset

Läs också

 • Analys: Det tyska valresultatet bromsar EU-integrationen

  Tyska valresultatet ett hårt bakslag för Macron.

  Den tyska finalen på EU:s supervalår skulle vara kronan på verket för de som vill se att planerna på ett långtgående fördjupat EU-samarbete ska ta fart. Men istället får EU:s integrationsförespråkare nu tona ner sina ambitioner, skriver Europakorrespondent Daniel Olin.

 • Hjärnan kan återhämta sig från språkstörningar

  Men de flesta får inte tillräckligt mycket rehabilitering.

  I Finland har hundratusentals vuxna drabbats av språkstörningar, eller afasi, men färsk forskning visar att man kan återhämta sig. Tidigare ansågs det att en hjärnskada alltid orsakade bestående svårigheter, men nu finns det bevis för att hjärnan hittar nya vägar.

 • HUGO från Kronoby segrade i MGP 2017

  Vann med låten "Var dig själv".

  Årets MGP, Melodi Grand Prix, avgjordes under lördagskvällen i tv-centret i Böle. På scen uppträdde tio finalister, nio soloartister och en grupp, med egenskrivna låtar. Segrare blev HUGO (Hugo Käld) från Kronoby med sitt bidrag ”Var dig själv”.

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen