Hoppa till huvudinnehåll

Amnesty varnar för blodbad i Raqqa - "Tusentals fångade i dödlig labyrint"

Rök stiger över östra Raqqa.
Rök stiger över östra Raqqa. Bild: AFP / Lehtikuva Ar-Raqqah

Striden om terrorgruppen IS gamla fäste i Syrien går snart in i slutskedet. Det finns fortfarande tusentals civila kvar i staden och de beskjuts nu från alla håll.

Den arabisk-kurdiska milisstyrkan SDF, som stöds av USA, inledde sin slutliga offensiv mot Raqqa i början av juni. Styrkan får stöd från luften av den USA-ledda koalitionen och har nu återtagit omkring 60 procent av staden.

Civilbefolkningen har varit hårt ansatt sedan IS tog kontrollen år 2014. De som lyckas undkomma terrorgruppens våld riskerar att dö i koalitionens luftattacker och artilleri.

- När striden för att återta Raqqa från IS intensifieras är tusentals civila fångade i en dödlig labyrint där de beskjuts från alla håll, säger Amnesty Internationals krisexpert Donatella Rovera.

"Det var som världens undergång"

Amnesty har intervjuat 95 människor som har lyckats fly från staden och de vittnar om blodbad under sommaren. En observatör uppskattar att 167 civila har dödats i koalitionens luftattacker sedan den 14 augusti.

En av de överlevande berättar om ett fall då åtminstone tolv människor dödades när ett bostadshus träffades av artillerield.

- Det går inte att beskriva, det var som världens undergång, berättar ögonvittnet.

FN tror att det fortfarande kan finnas 25 000 civila i staden.

Amnesty: Koalitionen måste göra mera

Amnesty anklagar koalitionen för att inte vidta tillräckliga åtgärder för att undvika civila dödsoffer. Det finns exempel på när hela kvarter har jämnats med marken i luftattacker.

- Eftersom vi vet att IS använder civila som mänskliga sköldar måste SDF och amerikanska styrkor fördubbla ansträngningarna för att skydda civila, framför allt genom att undvika oproportionerliga eller urskillningslösa attacker och genom att skapa säkra flyktvägar, säger Rovera.

Skelett av sönderbombade hus i Raqqa.
Skelett av sönderbombade hus i Raqqa. Skelett av sönderbombade hus i Raqqa. Bild: AFP / Lehtikuva Ar-Raqqah

IS placerar ofta medvetet sina tunga vapen intill civila och gör allt för att smälta in bland lokalbefolkningen. Krypskyttar och minor placeras ut för att hindra civila från att fly.

- De överträdelser som IS gör minskar inte de andra krigande parternas juridiska ansvar att skydda civilbefolkningen, säger Rovera.

Koalitionen meddelade tidigare den här månaden att 624 civila har dödats i attacker i Syrien och Irak sedan 2014. Människorättsorganisationer uppger att det rör sig om betydligt fler.

Källor: Amnesty International, Reuters