Hoppa till huvudinnehåll

Centraliseringen av specialsjukvården klar - inga överraskningar för Vasa centralsjukhus

Vasa centralsjukhus.
Vasa centralsjukhus. Bild: Yle/Markus Bergfors Vasa centralsjukhus,Vasa,sjukhus,vcs

Regeringen har idag, torsdag, gett grönt ljus för centraliseringen av specialsjukvården. Förordningen verkar inte föra med sig några större överraskningar för Vasa centralsjukhus del.

- Utlåtanderundan förde inte med sig några stora förändringar. Förändringarna gäller medicinska termer och att uppföljningen av att förordningen genomförs blir striktare, säger regeringsråd Anne Koskela.

Vasa sjukvårdsdistrikts direktör Göran Honga hittar inte några överraskningar i texten.

- De viktigaste paragraferna tycks gå enligt arbetsgruppernas förslag, säger Honga.

Ryggkirurgin försvinner

De operationsmängder som man redan tidigare talat om håller: 150 operationer per år vad gäller ryggkirurgi och 600 per år för ortopedin.

Ryggkirurgin försvinner alltså från Vasa centralsjukhus. Detta har varit klart redan tidigare.

Bröstcancer och andra vanliga typer hålls kvar

Vad gäller cancerkirurgi krävs minst 150 operationer per år i fråga om bröstcancer och minst 70 för övriga vanliga cancerformer.

Det är helt enligt arbetsgruppens förslag. Gruppen leddes av överläkare Mikael Victorzon från Vasa centralsjukhus.

- De gränserna klarar vi. Det enda som vi får ge upp är operationer av ändtarmscancer, vi har kring 30 fall per år. säger Honga.

Operationer som är färre än 200 per år på riksnivå ska koncentreras till univsersitetssjukhus eller motsvarande enheter. Vasa sjukvårdsdistrikts direktör Göran Honga har tidigare konstaterat att det inte torde medföra några förändringar för Vasa centralsjukhus del.

Ortopedin står och väger

Överläkare Mikael Victorzon har tidigare kommenterat att han tror att man i Vasa får fortsätta med ortopedin även om man ligger under gränsen på 600 operationer per år.

Det tror även Göran Honga.

- Jag ser ingen fara där. Men det blir intressant att se hur man tolkar den här gränsen. Vad gör ministeriet om man går från 601 operationer till 599?

  • Rutinerade stjärnor tillbaka då Tappara slog KalPa

    Tappara besegrade KalPa med 4-1 i tisdagens enda match

    Ishockeyligans tabelltvåa Tappara kunde enkelt besegra KalPa i tisdagens enda match i ishockeyligan med 4-1. I Tappara gjorde slovaken Tomas Zaborsky comeback efter att ha missat nio matcher på grund av skada.

  • Har du åkt färja mellan Vasa och Umeå? – Vi vill höra dina minnen

    Yle Österbotten vill höra dina minnen från Vasabåtarna.

    En ny Kvarkenfärja är beställd och nu vill Yle Österbotten höra dina minnen från rutten mellan Vasa och Umeå. Är det en sommarkryssning under trafikens glansdagar som dyker upp, eller är det året då taxfree-försäljningen upphörde och festen tog slut som fastnat i minnet?

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten