Hoppa till huvudinnehåll

Finland inleder EM med synnerligen viktig match – med seger är avancemang nära

Finlands volleybollherrar jublar.
Finlands volleybollherrar jublar. Finlands volleybollherrar jublar. Bild: CTK Photobank / Multimedia / All Over Press Finlands herrlandslag i volleyboll

Volleybollherrarna inleder EM-turneringen i Polen med en match mot Estland klockan 18.30. Tre av fyra lag går vidare från grupperna. Finland och Estland rankas som klart sämst i sin grupp.

Spelarna har väntat på att EM ska dra igång i polska Gdansk.

– Dessa mästerskap håller en hög nivå och varje match är nästan som en slutspelsmatch. I EM finns det alltid några lag som kan utses till förhandsfavoriter, men som Sloveniens EM-silver senast visar, så kan vad som hända om man hittar flytet, sade Finlands Sami Sinkkonen till volleybollförbundet.

– Visst har vi redan i ett par veckor väntat på att de här matcherna ska börja.

Efter matchen mot Estland spelar Finland sent på lördagskvällen mot värdnationen Polen. På måndagskvällen står Serbien för motståndet.

Tre lag vidare

Gruppettorna är direktkvalificerade för kvartsfinal, medan grupptvåorna och grupptreorna inleder slutspelet med åttondelsfinaler.

Både Polen och Serbien betraktas som starka utmanare till turneringens klara förhandsfavorit Frankrike.

Finland och Estland förväntas göra upp om den tredje platsen och torsdagskvällens drabbning har därför stor betydelse för båda lagen. I spelbolagens odds betraktas Finland som knapp förhandsfavorit.

Matchen sänds i TV2, på Arenan och i Yle Puhe. Matchen refereras på svenska av Janne Karinkanta.